Een aanrechtblad is het meest gebruikte onderdeel van de keuken en is daarnaast vaak het eerste wat opvalt wanneer u een keuken binnenstapt. Aangezien een keukenblad vaak dagelijks intensief wordt gebruikt, dient het tegen een stootje te kunnen en onderhoudsvriendelijk te zijn. Een aanrechtblad is daarnaast bepalend voor de sfeer en stijl van een keuken, waardoor de uitstraling van het blad ook een belangrijke rol speelt bij het uitkiezen ervan. Keukenbladen zijn er in allerlei materialen, kleuren en diktes, met elk hun eigen voor- en nadelen. Composiet is er bijvoorbeeld in veel verschillende kleuren en structuren, waardoor het materiaal geschikt is voor vrijwel alle keukenstijlen. Zo kan een composiet aanrechtblad bijvoorbeeld gecombineerd worden met een landelijke keuken, een moderne keuken of een klassieke keuken. Een composiet aanrechtblad geeft in ieder geval een luxe uitstraling aan de keuken!
Composiet is een fabrieksmatig geproduceerd materiaal op basis van kwarts en is hét alternatief voor een werkblad van natuursteen. Een aantal composietkleuren geven de look van bijvoorbeeld marmer, beton of natuursteen. Doorgaans heeft een aanrechtblad van composiet een fijnkorrelige structuur met een redelijk constante kleur. Door de natuurlijke basisstoffen kunnen er echter kleine kleurverschillen en onevenredigheden te zien zijn. Tevens kunnen er als gevolg van het natuurlijke mengproces kleine pigmentvlekjes en hoogcontrast-contaminaties (donkere puntjes in een wit materiaal, of andersom) voorkomen.
Composiet aanrechtbladen zijn leverbaar met een glanzende (gepolijste) oppervlakte en met een matte lederstructuur (satin of suède). Een matte oppervlakte is relatief gezien wat meer open, waardoor vuil en vocht sneller het materiaal in kunnen dringen.
Doordat de graniet- en kwartsstukken tegen elkaar worden geperst onder hoge druk, heeft een keukenblad van composiet een hoge dichtheid. Hierdoor kunnen schadelijke stoffen niet zomaar doordringen bij een gepolijste oppervlakte, wat maakt dat een composiet keukenblad erg hygiënisch is. Daarnaast is composiet een heel sterk materiaal, waardoor het aanrechtblad kras- én stootbestendig is. Tevens is een composiet aanrechtblad hittebestendig. Toch raden wij u aan om altijd een onderzetter te gebruiken. Hete pannen kunnen namelijk voor verkleuring in het hars van het aanrechtblad zorgen, welke er niet meer uit zullen gaan.
Sommige composietkleuren hebben in de oppervlakte oneffenheden door ingeperste glas- of spiegeldeeltjes. Hierdoor kan het dus zijn dat er oppervlakteputjes zichtbaar zijn. Dit gaat overigens zeker niet ten koste van de kwaliteit van het materiaal.
Een composiet aanrechtblad is erg onderhoudsvriendelijk. Wij adviseren u om het aanrechtblad na montage grondig te reinigen met water en een scheutje afwasmiddel. Droog het werkblad aansluitend met een katoenen vaatdoek. Om het aanrechtblad dagelijks schoon te maken raden wij aan om gebruik te maken van een vochtig doekje met eventueel een zacht schoonmaakmiddel. Wanneer u extra onderhoud wilt plegen, kunt u een speciaal onderhoudsmiddel bestellen om het werkblad intensiever te reinigen. Zeker wanneer u voor een composiet aanrechtblad met een matte oppervlakte heeft gekozen, is dit sterk aan te raden.
Vermijd verder in ieder geval het gebruik van groene zeep, oliën, was en, op gepolijste oppervlaktes, schuurmiddelen. Ook het contact met aceton, agressieve reinigingsmiddelen en producten met een pH-waarde onder de 4 of boven de 10 kunt u beter vermijden. Laat u bijvoorbeeld vet, olie, thee of rode wijn op het blad vallen? Zorg er dan voor dat u dit zo spoedig mogelijk verwijderd.
Bent u benieuwd naar de mogelijkheden op het gebied van een composiet keukenblad voor uw keuken? Kom gerust eens langs in onze showroom! Maak vandaag nog een geheel vrijblijvende afspraak met één van onze keukenadviseurs. Zij geven u graag persoonlijk advies voor uw ideale keukenblad!