Ergonomie in de keuken
26-02-2021Ergonomie op je werkplek is enorm belangrijk. Een goede houding is namelijk van belang om klachten aan de nek, schouder en rug te voorkomen. Misschien sta je er niet helemaal bij stil, maar ook de keuken is een plek waar dagelijks wordt gewerkt en veel tijd wordt doorgebracht. Daarom is het belangrijk om ergonomie tevens in de keuken toe te passen. Een ergonomisch ontworpen keuken betekent dat de keuken zowel de gezondheid en veiligheid als het doeltreffend functioneren en comfort bevordert.
Optimale werkdriehoek
Wil je een goede ergonomische keuken realiseren, dan is het met name belangrijk dat de keuken op de juiste manier wordt ingedeeld. Hierbij komt de keukendriehoek, waarbij de koelkast, het fornuis en de spoelbak de hoofdrol spelen, om de hoek kijken. Wanneer de drie keukenelementen worden verbonden door een denkbeeldige driehoek, dan mag de totale afstand idealiter niet langer zijn dan zes meter. Ergonomisch gezien is het bovendien het allerbeste om een dubbele armlengte vrij te houden tussen twee werkplekken.
De juiste werkhoogte
Om ergonomisch te werk te gaan in de keuken, is het tevens belangrijk rekening te houden met de hoogte van de werkplekken. De ideale hoogte van het aanrecht, de spoelbak en de kookplaat is afhankelijk van je lichaamslengte. Het beste is om aan te houden dat, wanneer je voor het aanrecht staat, de afstand tussen het blad en je onderarmen (welke je in een hoek van 90 graden houdt) ongeveer 12 centimeter is.
Ook voor wat betreft keukenapparatuur als een oven, koelkast en vaatwasser is er een ideale hoogte. Waar je vroeger nog moest bukken voor het in- en uitruimen van de vaatwasser of het plaatsen van de ovenschaal in de oven, is het tegenwoordig dankzij inbouwtechnieken tevens mogelijk om deze apparatuur op de gewenste hoogte te plaatsen. Onze keukenspecialisten adviseren je graag over de ideale hoogte van keukenapparatuur.
Tips voor een ergonomische keuken
Natuurlijk moet je al jouw keukenspullen ook ergens kwijt. Door te kiezen voor een apothekerskast of een buffetkast en de producten die je vaak gebruikt op ooghoogte te plaatsen, beperk je de belasting op je lichaam. Hetzelfde geldt voor de ‘normale’ keukenkasten. Zet spullen die je het meeste gebruikt binnen handbereik en zet overige spullen achterin en zo laag of hoog mogelijk in de kast. Probeer in ieder geval zo min mogelijk te bukken of omhoog te reiken, om zo schouder-, nek- en rugklachten tegen te gaan.
Ergonomische keuken bij Satink Keukens
Wil jij ook een keuken creëren waarbij gezondheid, veiligheid, optimaal functioneren en comfort voorop staan? Laat je adviseren en ondersteunen door één van onze keukenadviseurs! Onze keukenspecialisten beschikken over jarenlange ervaring en kennis op keukengebied, waardoor ze jou uitstekend kunnen helpen bij het realiseren van een ergonomische keuken. Maak gerust een showroomafspraak via onderstaande knop of neem telefonisch contact op via 038 - 454 2975.