Satink Keukens | Bokeh menu background
Menu image
Default banner afbeelding | Satink Keukens

Ergonomie in de keuken

26-02-2021

Ergonomie op je werkplek is enorm belangrijk. Een goede houding is namelijk van belang om klachten aan de nek, schouder en rug te voorkomen. Misschien sta je er niet helemaal bij stil, maar ook de keuken is een plek waar dagelijks wordt gewerkt en veel tijd wordt doorgebracht. Daarom is het belangrijk om ergonomie tevens in de keuken toe te passen. Een ergonomisch ontworpen keuken betekent dat de keuken zowel de gezondheid en veiligheid als het doeltreffend functioneren en comfort bevordert.

Ergonomie in de keuken werkdriehoek | Satink Keukens

Optimale werkdriehoek

Wil je een goede ergonomische keuken realiseren, dan is het met name belangrijk dat de keuken op de juiste manier wordt ingedeeld. Hierbij komt de keukendriehoek, waarbij de koelkast, het fornuis en de spoelbak de hoofdrol spelen, om de hoek kijken. Wanneer de drie keukenelementen worden verbonden door een denkbeeldige driehoek, dan mag de totale afstand idealiter niet langer zijn dan zes meter. Ergonomisch gezien is het bovendien het allerbeste om een dubbele armlengte vrij te houden tussen twee werkplekken.

De juiste werkhoogte

Om ergonomisch te werk te gaan in de keuken, is het tevens belangrijk rekening te houden met de hoogte van de werkplekken. De ideale hoogte van het aanrecht, de spoelbak en de kookplaat is afhankelijk van je lichaamslengte. Het beste is om aan te houden dat, wanneer je voor het aanrecht staat, de afstand tussen het blad en je onderarmen (welke je in een hoek van 90 graden houdt) ongeveer 12 centimeter is.

Keukenapparatuur ergonomische keuken | Satink Keukens

Ook voor wat betreft keukenapparatuur als een oven, koelkast en vaatwasser is er een ideale hoogte. Waar je vroeger nog moest bukken voor het in- en uitruimen van de vaatwasser of het plaatsen van de ovenschaal in de oven, is het tegenwoordig dankzij inbouwtechnieken tevens mogelijk om deze apparatuur op de gewenste hoogte te plaatsen. Onze keukenspecialisten adviseren je graag over de ideale hoogte van keukenapparatuur.

Tips voor een ergonomische keuken

Natuurlijk moet je al jouw keukenspullen ook ergens kwijt. Door te kiezen voor een apothekerskast of een buffetkast en de producten die je vaak gebruikt op ooghoogte te plaatsen, beperk je de belasting op je lichaam. Hetzelfde geldt voor de ‘normale’ keukenkasten. Zet spullen die je het meeste gebruikt binnen handbereik en zet overige spullen achterin en zo laag of hoog mogelijk in de kast. Probeer in ieder geval zo min mogelijk te bukken of omhoog te reiken, om zo schouder-, nek- en rugklachten tegen te gaan.

Ergonomische keuken | Satink Keukens

Ergonomische keuken bij Satink Keukens

Wil jij ook een keuken creëren waarbij gezondheid, veiligheid, optimaal functioneren en comfort voorop staan? Laat je adviseren en ondersteunen door één van onze keukenadviseurs! Onze keukenspecialisten beschikken over jarenlange ervaring en kennis op keukengebied, waardoor ze jou uitstekend kunnen helpen bij het realiseren van een ergonomische keuken. Maak gerust een showroomafspraak via onderstaande knop of neem telefonisch contact op via 038 - 454 2975.

Volg ons op social media

Meer keuken inspiratie opdoen? Op onze social media kanalen delen wij regelmatig tips, trends en noviteiten!

Meer keuken inspiratie
Vraag het Satink Keukens inspiratiemagazine aan
Inspireren ribbon | Satink Keukens Satink Keukens inspiratiemagazine Vraag ons inspiratiemagazine aan

85 pagina’s vol keuken inspiratie, trends en tips van onze eigen professionals. Ons inspiratiemagazine is hét ideale startpunt voor uw nieuwe droomkeuken!

Magazine aanvragen
Wat vinden onze klanten? De ervaringen van...
18 sep - 2023 Alain uit Zwolle Wij zijn geweldig geholpen!

Voor een investering als een keuken wil je graag de tijd nemen. Bij Satink Keukens Zwolle kregen wij die ruimte en zijn wij op…

Satink Keukens | Border 10
13 sep - 2023 jan nijenkamp uit Nijverdal geweldig geholpen

We zijn tot op heden prima tevreden met de behandeling bij Satink keukens. let wel de keuken is nog niet geplaatst, We waren blij…

Satink Keukens | Border 9
2 sep - 2023 Ruud uit Zwolle Topbedrijf met Topadviseur

Zeer positieve ervaring gehad bij Satink. De adviseur is uitermate vakkundig en weet waar hij over praat. Ook beslist niet het type van “gladde…

Satink Keukens | Border 10
22 aug - 2023 Lineke uit Balkbrug Goed geholpen , zeer deskundig Advies

we hadden een nieuwe keuken nodig voor onze woonboerderij, we zijn door Jan geholpen , hij heeft super meegedacht om om een tussenweg te…

Satink Keukens | Border 9
7 aug - 2023 Hans uit Ommen Heel fijn geholpen door vriendelijke medewerkers

Wij zijn zeer tevreden over de duidelijke uitleg die wij kregen. Er werd met ons meegedacht, zodat wij de juiste beslissingen konden nemen.

Satink Keukens | Border 10
31 jul - 2023 Jan uit Urk Geweldig

Super professionele begeleiding en enorme keuzemogelijkheid

Satink Keukens | Border 10
31 jul - 2023 Eric uit Zwolle Zeer goed geholpen.

Prachtige winkel. Goede advisering. Keuken gekocht.

Satink Keukens | Border 9
30 jul - 2023 Astrid uit Zwolle Heel goed en vriendelijk geholpen.

Vanaf het begin van het proces van het maken van de vele keuzes goed geholpen door mevr. Eenkhoorn. Steeds vol geduld als er toch…

Satink Keukens | Border 10
28 jul - 2023 wim klopstra uit Muntendam Mooie showroom , en een deskundig…

Mooie showroom, en een deskundig advies.

Satink Keukens | Border 10
23 jul - 2023 René uit Zwolle Voelde ons gehoord

Snel, prettig en accuraat.

Satink Keukens | Border 10
14 jul - 2023 Salwan uit Zwolle Uitstekend

Goed geholpen en van een goede adviezen voorzien

Satink Keukens | Border 10
13 jul - 2023 Gerben uit Genemuiden wij zijn goed geholpen en zijn…

we zijn perfect geholpen door verkoper Dennis. er is veel aandacht en tijd aan ons besteed. er werd meegedacht en snel gereageerd.

Satink Keukens | Border 10
Satink Keukens wordt gemiddeld beoordeeld met een 9.1 uit 10 op basis van 58 beoordelingen in de laatste 12 maanden.