Satink Keukens | Bokeh menu background
Menu image
Default banner afbeelding | Satink Keukens

Ergonomie in de keuken

26-02-2021

Ergonomie op je werkplek is enorm belangrijk. Een goede houding is namelijk van belang om klachten aan de nek, schouder en rug te voorkomen. Misschien sta je er niet helemaal bij stil, maar ook de keuken is een plek waar dagelijks wordt gewerkt en veel tijd wordt doorgebracht. Daarom is het belangrijk om ergonomie tevens in de keuken toe te passen. Een ergonomisch ontworpen keuken betekent dat de keuken zowel de gezondheid en veiligheid als het doeltreffend functioneren en comfort bevordert.

Ergonomie in de keuken werkdriehoek | Satink Keukens

Optimale werkdriehoek

Wil je een goede ergonomische keuken realiseren, dan is het met name belangrijk dat de keuken op de juiste manier wordt ingedeeld. Hierbij komt de keukendriehoek, waarbij de koelkast, het fornuis en de spoelbak de hoofdrol spelen, om de hoek kijken. Wanneer de drie keukenelementen worden verbonden door een denkbeeldige driehoek, dan mag de totale afstand idealiter niet langer zijn dan zes meter. Ergonomisch gezien is het bovendien het allerbeste om een dubbele armlengte vrij te houden tussen twee werkplekken.

De juiste werkhoogte

Om ergonomisch te werk te gaan in de keuken, is het tevens belangrijk rekening te houden met de hoogte van de werkplekken. De ideale hoogte van het aanrecht, de spoelbak en de kookplaat is afhankelijk van je lichaamslengte. Het beste is om aan te houden dat, wanneer je voor het aanrecht staat, de afstand tussen het blad en je onderarmen (welke je in een hoek van 90 graden houdt) ongeveer 12 centimeter is.

Keukenapparatuur ergonomische keuken | Satink Keukens

Ook voor wat betreft keukenapparatuur als een oven, koelkast en vaatwasser is er een ideale hoogte. Waar je vroeger nog moest bukken voor het in- en uitruimen van de vaatwasser of het plaatsen van de ovenschaal in de oven, is het tegenwoordig dankzij inbouwtechnieken tevens mogelijk om deze apparatuur op de gewenste hoogte te plaatsen. Onze keukenspecialisten adviseren je graag over de ideale hoogte van keukenapparatuur.

Tips voor een ergonomische keuken

Natuurlijk moet je al jouw keukenspullen ook ergens kwijt. Door te kiezen voor een apothekerskast of een buffetkast en de producten die je vaak gebruikt op ooghoogte te plaatsen, beperk je de belasting op je lichaam. Hetzelfde geldt voor de ‘normale’ keukenkasten. Zet spullen die je het meeste gebruikt binnen handbereik en zet overige spullen achterin en zo laag of hoog mogelijk in de kast. Probeer in ieder geval zo min mogelijk te bukken of omhoog te reiken, om zo schouder-, nek- en rugklachten tegen te gaan.

Ergonomische keuken | Satink Keukens

Ergonomische keuken bij Satink Keukens

Wil jij ook een keuken creëren waarbij gezondheid, veiligheid, optimaal functioneren en comfort voorop staan? Laat je adviseren en ondersteunen door één van onze keukenadviseurs! Onze keukenspecialisten beschikken over jarenlange ervaring en kennis op keukengebied, waardoor ze jou uitstekend kunnen helpen bij het realiseren van een ergonomische keuken. Maak gerust een showroomafspraak via onderstaande knop of neem telefonisch contact op via 038 - 454 2975.

Volg ons op social media

Meer keuken inspiratie opdoen? Op onze social media kanalen delen wij regelmatig tips, trends en noviteiten!

Meer keuken inspiratie
Vraag het Satink Keukens inspiratiemagazine aan
Inspireren ribbon | Satink Keukens Satink Keukens inspiratiemagazine Vraag ons inspiratiemagazine aan

85 pagina’s vol keuken inspiratie, trends en tips van onze eigen professionals. Ons inspiratiemagazine is hét ideale startpunt voor uw nieuwe droomkeuken!

Magazine aanvragen
Wat vinden onze klanten? De ervaringen van...
13 jun - 2023 Anne Groen uit Zwolle IWe zijn goed geholpen.

Gastvrij, goede adviezen en er werd ruimschoots de tijd voor ons genomen

Satink Keukens | Border 9
17 nov - 2023 Evert uit Hattem Gemakkelijke omgang met de verkoper Jan…

Zeer klantvriendelijk en goed geholpen door Jan van de Kolk. Mvg Evert en Jenny

Satink Keukens | Border 9
11 dec - 2023 Jeroen Beekman uit Giethoorn Zeer plezierig geholpen door Peter.

Prachtige showroom met veel SieMatic keukens. Peter heeft ons fantastisch geholpen en dus met heel veel plezier hier een keuken gekocht.

Satink Keukens | Border 10
22 apr - 2024 Willem uit Urk Geweldig

Onze keuken gekocht bij Satink Zwolle en in een woord geweldig. Mega goed geholpen door Tina met vanalles. Elke vraag konden we stellen en…

Satink Keukens | Border 10
31 jul - 2023 Jan uit Urk Geweldig

Super professionele begeleiding en enorme keuzemogelijkheid

Satink Keukens | Border 10
28 okt - 2023 Gea uit Blaricum in 3 uur heel prettig bij…

Vanaf de hartelijke ontvangst tot het vertrek een fijne ervaring. Dennis dacht met ons mee en heeft op een rustige , ter zake deskundige…

Satink Keukens | Border 9
6 nov - 2023 Alie uit Zwolle Zonder afspraak perfect geholpen

Ben nu 2x zonder afspraak binnengelopen om te kijken of er wat tussenstond wat ik mooi vond. Ik kwam en zag en wist mijn…

Satink Keukens | Border 10
26 jan - 2024 Bert uit Apeldoorn Prima persoonlijke benadering zonder op te…

Met goed gevoel voor en achteraf bij Satink.

Satink Keukens | Border 8
25 nov - 2023 Marianne uit Hattem Fantastische ervaring

Als je op zoek bent naar een keuken dan zeker bij Satink gaan kijken. Niet alleen prachtige keukens daar, ook fantastische personeel die meedenken…

Satink Keukens | Border 10
29 maa - 2024 J.C. van Vilsteren uit Zwolle Alle wensen vervuld

Onze adviseur Jay nam alle tijd om onze wensen te vertalen naar de uiteindelijke tekening. We zijn 4 x terug geweest om e.e.a. aan…

Satink Keukens | Border 9
Satink Keukens wordt gemiddeld beoordeeld met een 9.4 uit 10 op basis van 84 beoordelingen in de laatste 12 maanden.