Satink Keukens | Bokeh menu background
Menu image
Default banner afbeelding | Satink Keukens

Handige schoonmaaktips voor de keuken

09-04-2020

Nu een groot deel van de Nederlanders aan huis gekluisterd is en we extra alert zijn op onze hygiëne, is het wellicht een goed idee om je keuken een grote schoonmaakbeurt te geven. En zeg nou zelf, er gaat toch niets boven een schone keuken?! Wij geven je graag enkele handige tips voor het schoonmaken van jouw keuken.

Het schoonhouden van je keuken is minder eenvoudig dan je denkt, maar wel erg belangrijk voor de levensduur ervan. Door het bereiden van je maaltijden ontstaat er snel vuiligheid, zoals vetvlekken of voedselresten. Hoe je ervoor zorgt dat de keuken goed schoon blijft, verschilt per keuken en hangt daarnaast ook af van het soort materiaal.

Schoonmaaktips voor de keuken | Satink Keukens

EEN SCHOON KEUKENBLAD

Er zijn vele soorten keukenbladen in diverse materiaalsoorten. Ieder materiaalsoort vraagt om een andere aanpak van schoonmaken. Belangrijk is dan ook om altijd goed op te letten of het schoonmaakmiddel dat je gebruikt, bestemd is voor het materiaal van je werkblad. Hierbij raden wij het gebruik van agressieve, chemische schoonmaakmiddelen vrijwel altijd af. Dit soort schoonmaakmiddelen zijn namelijk niet alleen slecht voor het milieu, maar zijn ook niet altijd even veilig voor de eigen gezondheid. Bovendien is het gebruik van de juiste, natuurlijke zeep vaak net zo effectief.

  • Composiet keukenblad

    Beschik je over een composiet werkblad? Deze kun je gemakkelijk schoon krijgen met een vochtig doekje. Indien je last hebt van hardnekkige vetvlekken die je niet met een vochtig doekje weg krijgt, adviseren wij je een zachte reiniger en een nylon schuurspons te gebruiken.

  • Kunststof keukenblad

    Een kunststof keukenblad is zeer eenvoudig schoon te maken met allesreiniger. Behoud je toch vlekken? Veeg het dan geleidelijk weg met een zacht schuursponsje en schoonmaakmiddel.

  • Natuurstenen keukenblad

    Het voordeel van een natuurstenen werkblad is dat het bijna geen vuil opneemt. Het is wel belangrijk om te weten dat dit materiaal niet goed tegen zuren kan. Gebruik dan ook geen (schoonmaak)azijn of een middel waarin citroen is verwerkt. Maak het blad enkel schoon met milde schoonmaakmiddelen.

  • Houten keukenblad

    Een houten keukenblad heeft iets meer onderhoud nodig. Het is namelijk zeer van belang dat je waterplekken meteen droogt. Neem het blad enkel af met een licht vochtig doekje en zorg ervoor dat je het hout minimaal twee keer per jaar behandelt met daarvoor bestemde olie. De olie beschermt het keukenblad namelijk tegen (grote) belastingen van buitenaf.

SCHOONHOUDEN VAN HET (GAS)FORNUIS

Om te voorkomen dat er hardnekkige vlekken ontstaan, adviseren wij je na iedere maaltijd het fornuis direct schoon te maken. Beschik je over een gasfornuis? Vul dan een bak met kokend water en voeg hier een flinke schep soda aan toe. Laat de gaspitten hier een tijdje in weken en maak het overige gedeelte van het fornuis schoon met een doekje en schoonmaakmiddel.

Keramische kookplaat schoonmaken | Satink Keukens

Heb je een inductie- of keramische kookplaat? Dan kun je deze eenvoudig schoonmaken. Laat de plaat eerst een beetje afkoelen en neem deze vervolgens af met warm water met allesreiniger of afwasmiddel. Indien de kookplaat ingebrande vlekken heeft, kun je deze verwijderen met behulp van een radeermesje.

REINIGEN VAN DE OVEN

Het schoonmaken van je oven is misschien wel het meest belangrijk. Een vervuilde oven zorgt namelijk niet alleen voor vieze geurtjes, het kan er eveneens voor zorgen dat je last krijgt van ongedierte. Je kunt de oven eenvoudig schoonmaken met behulp van de volgende middelen:

  • Groene zeep

    Wanneer er vetvlekken in de oven zitten, adviseren wij je deze met groene zeep in te smeren. Zet hierna een bakje ammoniak in het midden van de oven en laat het een nachtje intrekken. Je zult zien dat je de vlekken hierna gemakkelijk met een doekje weg kunt vegen!

  • Aluminiumfolie

    Wat eveneens een effectief middel is om je oven schoon te houden, is aluminiumfolie. Bekleed de ovenwanden met folie en vervang deze nadat jij je maaltijd hebt bereid. Hiermee voorkom je het grote schoonmaakwerk!

  • Soda

    Van soda zijn wij groot fan. Je maakt je oven hiermee namelijk binnen een handomdraai schoon. Verwarm de oven tot 200 graden en mix soda, water en citroen in een bakje. Zet het bakje in het midden van de oven en laat het ongeveer een half uur intrekken. Je kunt de oven hierna in één keer schoon krijgen met een vochtige doek. Handig toch?!

Schoonmaaktips voor de keuken | Satink Keukens

MEER KEUKENTIPS? VOLG SATINK KEUKENS OP SOCIAL MEDIA!

Wil je vaker handige tips voor in de keuken? Volg ons dan op Facebook en/of Instagram. Hier delen wij regelmatig praktische tips en andere trends binnen keukenland!

Volg ons op social media

Meer keuken inspiratie opdoen? Op onze social media kanalen delen wij regelmatig tips, trends en noviteiten!

Meer keuken inspiratie
Vraag het Satink Keukens inspiratiemagazine aan
Inspireren ribbon | Satink Keukens Satink Keukens inspiratiemagazine Vraag ons inspiratiemagazine aan

85 pagina’s vol keuken inspiratie, trends en tips van onze eigen professionals. Ons inspiratiemagazine is hét ideale startpunt voor uw nieuwe droomkeuken!

Magazine aanvragen
Wat vinden onze klanten? De ervaringen van...
6 dec - 2023 Bjorn uit Raalte Oprecht, eerlijk en meedenkend

Wij hebben onlangs een mooie keuken bij Satink Zwolle gekocht. Onze adviseur Jay dacht goed met ons mee, gaf eerlijke voor -en nadelen van…

Satink Keukens | Border 10
26 jan - 2024 Bert uit Apeldoorn Prima persoonlijke benadering zonder op te…

Met goed gevoel voor en achteraf bij Satink.

Satink Keukens | Border 8
19 jun - 2023 Albert en Gerrie van der Klogt uit Zwolle Heel goed zaken doen.

Heel fijn zaken doen. Duidelijk en onderbouwd advies. Goede communicatie! Vriendeliik en adviserend Hartelijke Groet, Gerrie van der Klogt

Satink Keukens | Border 10
2 feb - 2024 I uit Kampen Prettig, eerlijk, en budgetgericht

We kregen alle tijd om rustig rond te kijken naar de wensen en voorkeuren. Daarna per onderdeel de keuken uitgezocht. Van te voren het…

Satink Keukens | Border 10
26 nov - 2023 Margriet uit Almere Fantastisch.

Wij zijn tweemaal in de showroom geweest. We zijn geweldig geholpen door Peter van der Meulen. Hij heeft meegedacht en hele goede tips gegeven,…

Satink Keukens | Border 10
9 maa - 2024 Klaas uit Raalte Zeer vriendelijk en deskundig advies

Prettige ontvanst en vriendelijke verkoper. Begreep mijn wensen en wewaren binnen een uur rond met een keuken.

Satink Keukens | Border 10
27 maa - 2024 Dinand en Marry Stegeman uit Twello Dennis=prettig, persoonlijk, deskundig, professioneel. Satink=zeer aansprekende…

Het contact met Satink Zwolle kwam tot stand op advies van Van Norel Bouwbedrijf, dat de nieuwbouw van ons appartement binnen het Duo Nova-project…

Satink Keukens | Border 10
28 okt - 2023 Marieke uit Swifterbant SUPER!

Wat ben ik geweldig geholpen door Tina! Kwaliteit en persoonlijkheid! Er word fijn meegedacht en ruim de tijd genomen om je droom keuken te…

Satink Keukens | Border 10
28 jul - 2023 wim klopstra uit Muntendam Mooie showroom , en een deskundig…

Mooie showroom, en een deskundig advies.

Satink Keukens | Border 10
24 mei - 2023 Herman uit Zwolle Uitstekende showroom en zeer deskundige begeleiding

De showroom laat uitstekend zien wat de mogelijkheden zijn. De zeer deskundige begeleiding was top. De prijs/kwaliteitverhouding is uitstekend.

Satink Keukens | Border 10
Satink Keukens wordt gemiddeld beoordeeld met een 9.5 uit 10 op basis van 81 beoordelingen in de laatste 12 maanden.