Satink Keukens | Bokeh menu background
Menu image
Default banner afbeelding | Satink Keukens

Handige schoonmaaktips voor de keuken

09-04-2020

Nu een groot deel van de Nederlanders aan huis gekluisterd is en we extra alert zijn op onze hygiëne, is het wellicht een goed idee om je keuken een grote schoonmaakbeurt te geven. En zeg nou zelf, er gaat toch niets boven een schone keuken?! Wij geven je graag enkele handige tips voor het schoonmaken van jouw keuken.

Het schoonhouden van je keuken is minder eenvoudig dan je denkt, maar wel erg belangrijk voor de levensduur ervan. Door het bereiden van je maaltijden ontstaat er snel vuiligheid, zoals vetvlekken of voedselresten. Hoe je ervoor zorgt dat de keuken goed schoon blijft, verschilt per keuken en hangt daarnaast ook af van het soort materiaal.

Schoonmaaktips voor de keuken | Satink Keukens

EEN SCHOON KEUKENBLAD

Er zijn vele soorten keukenbladen in diverse materiaalsoorten. Ieder materiaalsoort vraagt om een andere aanpak van schoonmaken. Belangrijk is dan ook om altijd goed op te letten of het schoonmaakmiddel dat je gebruikt, bestemd is voor het materiaal van je werkblad. Hierbij raden wij het gebruik van agressieve, chemische schoonmaakmiddelen vrijwel altijd af. Dit soort schoonmaakmiddelen zijn namelijk niet alleen slecht voor het milieu, maar zijn ook niet altijd even veilig voor de eigen gezondheid. Bovendien is het gebruik van de juiste, natuurlijke zeep vaak net zo effectief.

  • Composiet keukenblad

    Beschik je over een composiet werkblad? Deze kun je gemakkelijk schoon krijgen met een vochtig doekje. Indien je last hebt van hardnekkige vetvlekken die je niet met een vochtig doekje weg krijgt, adviseren wij je een zachte reiniger en een nylon schuurspons te gebruiken.

  • Kunststof keukenblad

    Een kunststof keukenblad is zeer eenvoudig schoon te maken met allesreiniger. Behoud je toch vlekken? Veeg het dan geleidelijk weg met een zacht schuursponsje en schoonmaakmiddel.

  • Natuurstenen keukenblad

    Het voordeel van een natuurstenen werkblad is dat het bijna geen vuil opneemt. Het is wel belangrijk om te weten dat dit materiaal niet goed tegen zuren kan. Gebruik dan ook geen (schoonmaak)azijn of een middel waarin citroen is verwerkt. Maak het blad enkel schoon met milde schoonmaakmiddelen.

  • Houten keukenblad

    Een houten keukenblad heeft iets meer onderhoud nodig. Het is namelijk zeer van belang dat je waterplekken meteen droogt. Neem het blad enkel af met een licht vochtig doekje en zorg ervoor dat je het hout minimaal twee keer per jaar behandelt met daarvoor bestemde olie. De olie beschermt het keukenblad namelijk tegen (grote) belastingen van buitenaf.

SCHOONHOUDEN VAN HET (GAS)FORNUIS

Om te voorkomen dat er hardnekkige vlekken ontstaan, adviseren wij je na iedere maaltijd het fornuis direct schoon te maken. Beschik je over een gasfornuis? Vul dan een bak met kokend water en voeg hier een flinke schep soda aan toe. Laat de gaspitten hier een tijdje in weken en maak het overige gedeelte van het fornuis schoon met een doekje en schoonmaakmiddel.

Keramische kookplaat schoonmaken | Satink Keukens

Heb je een inductie- of keramische kookplaat? Dan kun je deze eenvoudig schoonmaken. Laat de plaat eerst een beetje afkoelen en neem deze vervolgens af met warm water met allesreiniger of afwasmiddel. Indien de kookplaat ingebrande vlekken heeft, kun je deze verwijderen met behulp van een radeermesje.

REINIGEN VAN DE OVEN

Het schoonmaken van je oven is misschien wel het meest belangrijk. Een vervuilde oven zorgt namelijk niet alleen voor vieze geurtjes, het kan er eveneens voor zorgen dat je last krijgt van ongedierte. Je kunt de oven eenvoudig schoonmaken met behulp van de volgende middelen:

  • Groene zeep

    Wanneer er vetvlekken in de oven zitten, adviseren wij je deze met groene zeep in te smeren. Zet hierna een bakje ammoniak in het midden van de oven en laat het een nachtje intrekken. Je zult zien dat je de vlekken hierna gemakkelijk met een doekje weg kunt vegen!

  • Aluminiumfolie

    Wat eveneens een effectief middel is om je oven schoon te houden, is aluminiumfolie. Bekleed de ovenwanden met folie en vervang deze nadat jij je maaltijd hebt bereid. Hiermee voorkom je het grote schoonmaakwerk!

  • Soda

    Van soda zijn wij groot fan. Je maakt je oven hiermee namelijk binnen een handomdraai schoon. Verwarm de oven tot 200 graden en mix soda, water en citroen in een bakje. Zet het bakje in het midden van de oven en laat het ongeveer een half uur intrekken. Je kunt de oven hierna in één keer schoon krijgen met een vochtige doek. Handig toch?!

Schoonmaaktips voor de keuken | Satink Keukens

MEER KEUKENTIPS? VOLG SATINK KEUKENS OP SOCIAL MEDIA!

Wil je vaker handige tips voor in de keuken? Volg ons dan op Facebook en/of Instagram. Hier delen wij regelmatig praktische tips en andere trends binnen keukenland!

Volg ons op social media

Wilt u meer keukeninspiratie? We delen regelmatig tips, trends en noviteiten op onze socialmediakanalen!

Vraag het Satink Keukens inspiratiemagazine aan
Inspireren ribbon | Satink Keukens Satink Keukens inspiratiemagazine Vraag ons inspiratiemagazine aan

85 pagina's vol keukeninspiratie, trends en tips van onze eigen professionals. Ons inspiratiemagazine is het ideale startpunt voor jouw nieuwe droomkeuken!

Magazine aanvragen
Wat vinden onze klanten? De ervaringen van...
5 apr - 2024 C. Potjewijd uit Noordwijk Zonder afspraak binnen gelopen geweldig geholpen.

De showroom ziet er ruim uit goede keus en straalt een welkom uit. We hadden geen afspraak gemaakt maar konden toch direct geholpen worden.…

Satink Keukens | Border 10
31 jul - 2023 Jan uit Urk Geweldig

Super professionele begeleiding en enorme keuzemogelijkheid

Satink Keukens | Border 10
14 jun - 2024 Henri Zandbergen uit Vollenhove Super

Erg goede service, Jan nam goed de tijd en heeft alles kundig uitgelegd. Bedankt, Henri zandbergen

Satink Keukens | Border 9
17 nov - 2023 Evert uit Hattem Gemakkelijke omgang met de verkoper Jan…

Zeer klantvriendelijk en goed geholpen door Jan van de Kolk. Mvg Evert en Jenny

Satink Keukens | Border 9
3 feb - 2024 Kor uit Dalfsen Veel rust en ruimte om tot…

Een nieuwe keuken uitzoeken en erachter komen hoe je het precies wilt hebben, is best een dingetje. Je hebt veel om af te wegen.…

Satink Keukens | Border 9
26 nov - 2023 Margriet uit Almere Fantastisch.

Wij zijn tweemaal in de showroom geweest. We zijn geweldig geholpen door Peter van der Meulen. Hij heeft meegedacht en hele goede tips gegeven,…

Satink Keukens | Border 10
13 sep - 2023 jan nijenkamp uit Nijverdal geweldig geholpen

We zijn tot op heden prima tevreden met de behandeling bij Satink keukens. let wel de keuken is nog niet geplaatst, We waren blij…

Satink Keukens | Border 9
30 maa - 2024 Jasper uit Biddinghuizen Prettig en professioneel

Duidelijke uitleg door de adviseur met prettige communicatie

Satink Keukens | Border 10
22 aug - 2023 Lineke uit Balkbrug Goed geholpen , zeer deskundig Advies

we hadden een nieuwe keuken nodig voor onze woonboerderij, we zijn door Jan geholpen , hij heeft super meegedacht om om een tussenweg te…

Satink Keukens | Border 9
13 jul - 2024 Joke Hooijmans uit Epe Fred is top

Fred is een ervaren verkoper die goed meedenkt en adviseert. Niet opdringerig. Het is al onze 2e keuken bij Fred. Dat zegt genoeg.

Satink Keukens | Border 10
Satink Keukens wordt gemiddeld beoordeeld met een 9.4 uit 10 op basis van 83 beoordelingen in de laatste 12 maanden.