Kerstdessert: Meringuetaart met mascarpone, frambozen en pistache
20-12-2020Is het dit jaar jouw beurt om de laatste gang van het kerstdiner op tafel te zetten? Sluit het diner dan af met deze heerlijke meringuetaart met mascarpone, frambozen en pistache! Naast dat deze taart heerlijk is, ziet hij er ook nog eens kerstig uit. Je kunt deze taart eenvoudig vooraf maken, waardoor je hem op de avond zelf alleen nog maar hoeft op te maken.
Wat heb je nodig voor de taart?
- ¼ theelepel zout
- 10 gram maizena
- 8 middelgrote eieren
- 250 gram volle kwark
- 30 gram poedersuiker
- 325 gram kristalsuiker
- 500 gram mascarpone
- 1 theelepel citroensap
- 1,5 theelepel vanillearoma
- 225 gram verse frambozen
- 100 gram zelfrijzend bakmeel
- 95 gram pistachenoten (gepeld)
- 100 gram ongezouten roomboter
- 35 gram gevriesdroogde frambozen
Hoe maak je de taart?
- Verwarm de oven voor op 120 graden. Rooster 3/4 van de pistachenoten in een koekenpan, laat deze afkoelen op een bord en maal ze fijn in de keukenmachine. Let op dat het niet plakkerig wordt.
- Splits 6 eieren en bewaar alleen het eiwit (in totaal heb je 200 gram nodig). Klop het eiwit samen met het citroensap met een mixer, totdat het stijf is. Neem 225 gram kristalsuiker, voeg dit stap voor stap toe aan de kom en klopt het geheel tot er stijve pieken ontstaan. Om te checken of het eiwit stijf genoeg is, houd je de kom op z’n kop. Valt het eiwit er niet uit, dan is het stijf genoeg! Zeef hierna de maizena boven de kom, doe de (gemalen) pistachenoten erbij en spatel erdoorheen.
- Teken op een vel bakpapier twee cirkels met een diameter van 20 centimeter en leg het papier omgekeerd op een bakplaat. Verdeel het stijve eiwit binnen de twee cirkels en bak 2,5 uur in het midden van de voorverwarmde oven. Laat hierna afkoelen.
- Zet de oven op 180 graden en bekleed de springvorm (met een diameter van 24 centimeter) met bakpapier. Klop de roomboter met de overige kristalsuiker in 5 minuten luchtig. Voeg al mixend op de hoogste stand 2 losgeklopte eieren geleidelijk toe aan de crème. Spatel het gezeefde bakmeel en zout erdoorheen, verdeel dit gelijkmatig over de springvorm en zet 20 tot 25 minuten in de oven.
- Haal nadat je de springvorm uit de oven hebt gehaald voorzichtig de vorm los en laat de cakebodem zeker 1 uur afkoelen.
- Neem de overige pistachenoten en hak deze grof. Verkruimel de helft van de gevriesdroogde frambozen en houd hiervan 2 eetlepels apart voor de garnering. Neem de helft van de verse frambozen en snijd deze door de helft. Voeg de poedersuiker, kwark, vanillearoma en mascarpone samen in een kom en klop los met een mixer. Spatel de halve verse en de verkruimelde frambozen erdoor en plaats in de koelkast.
- Klaar om het dessert te serveren? Verdeel dan 1/3 van het mascarponemengsel over de cakebodem en dek af met een cirkel meringue. Herhaal deze stappen en eindig met de rest van het mengsel. Tot slot bestrooi je de taart met de pistachenoten en overige frambozen. Smakelijk!
Meer keuken inspiratie bij Satink Keukens
Vaker keuken inspiratie en heerlijke recepten ontvangen? Volg ons dan op Facebook of Instagram! Hier delen wij regelmatig smakelijke recepten en inspireren we je met de laatste keukentrends.