Paasbrunch inspiratie: lemon scones
30-03-2021Het paasweekend staat voor de deur! En tijdens het paasweekend kan een heerlijke paasbrunch met de familie natuurlijk niet ontbreken. Is het ook aan jou om iets lekkers op tafel te toveren, maar kun je nog wel wat inspiratie gebruiken voor een lekker brunchgerecht? Wij delen graag het recept voor heerlijke verfrissende lemon scones met jou!
Wat heb je nodig voor 8 scones?
Voor de scones:
- 1 ei
- ½ theelepel zout
- 250 gram bloem
- 75 gram kristalsuiker
- 2 ½ theelepels bakpoeder
- 1 eetlepel verse citroenschil
- 1 ½ theelepel vanille extract
- 120 ml + 2 theelepels slagroom
- 115 gram ongezouten boter (bevroren)
Voor de clotted cream:
- 75 gram creme fraiche
- 60 gram mascarpone
Voor de lemon curd:
- 2 eieren
- 2 grote citroenen
- 200 gram fijne kristalsuiker
- 125 gram ongezouten roomboter
Hoe maak je de scones?
- Mix de bloem, kristalsuiker, bakpoeder, zout en citroenschil in een grote kom. Rasp de bevroren boter en voeg toe aan de kom. Mix het mengsel met twee vorken of je vingers tot er kruimels ontstaan ter grootte van een erwt.
- Klop de 120 ml slagroom, het ei en het vanille-extract samen in een andere kom en voeg dit toe aan het bloemmengsel. Meng alles goed met elkaar, tot het er vochtig uitziet.
- Leg het mengsel op het aanrecht en bewerk het deeg met je handen tot een bal. Wanneer het plakkerig is, doe dan wat bloem op je handen en/of op het deeg of voeg een heel klein beetje slagroom toe. Druk de bal een beetje plat en snijd vervolgens in acht stukjes.
- Bestrijk de scones met twee theelepels slagroom en bestrooi ze met een beetje kristalsuiker. Leg ze vervolgens op een bord en zet de scones voor minstens 15 minuten in de koelkast.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Haal de scones na 15 minuten uit de koelkast en leg deze (met een beetje ruimte tussen de scones) op de bakplaat. Bak 22-25 minuten of tot ze goudbruin zijn aan de randen en lichtbruin aan de bovenkant.
Hoe maak je de clotted cream en lemon curd?
- Voor de clotted cream meng je de crème fraiche en mascarpone door elkaar met een spatel. Doe dit niet té stevig, anders wordt deze te dun.
- Rasp voor de lemon curd beide citroenen en pers het sap eruit. Zeef het citroensap om de pulp en pitjes te verwijderen.
- Doe de kristalsuiker, roomboter en rasp in een hittebestendige kom en smelt au bain-marie. Roer ondertussen in de massa tot deze glad wordt. Is de boter helemaal gesmolten, roer dan het sap van de citroen er doorheen en voeg de twee eieren toe.
- Blijf roeren, tot de lemon curd steeds iets dikker wordt. De lemon curd moet ongeveer de dikte van yoghurt hebben. Dit kan ongeveer 20 minuten duren.
- Doe de lemon curd in een schaal en laat goed afkoelen.
Besmeer de scones met de clotted cream en lemon curd en je kunt genieten van een heerlijke brunch!