Satink Keukens | Bokeh menu background
Menu image
Default banner afbeelding | Satink Keukens

Tips voor de juiste keukenverlichting

27-08-2021

Een belangrijk onderdeel bij het uitzoeken van een nieuwe keuken is de keukenverlichting. Naast dat goede verlichting belangrijk is tijdens het koken, is keukenverlichting namelijk medebepalend voor de stijl en sfeer van de keuken. Voordat je keukenverlichting uitkiest, dien je eerst te bepalen waar de verlichting moet komen. Ook is het belangrijk om na te nadenken over welk effect je wilt bereiken met de verlichting; wil je juist helder licht of toch liever sfeerlicht? Er zijn een drietal typen keukenverlichting te onderscheiden: basisverlichting, functionele verlichting en sfeerverlichting. Wij geven je graag enkele tips om de juiste keukenverlichting uit te kiezen voor jouw keuken en op die manier een goede combinatie te maken tussen sfeer en functionaliteit.

Keukenverlichting | Satink Keukens

Basisverlichting in de keuken

Zoals de naam al doet vermoeden is basisverlichting het algemene licht in de keuken die de ruimte goed verlicht. Het is vaak de lamp die als eerste wordt aangezet zodra je de keuken inloopt. Met basisverlichting wordt de keuken volledig verlicht en kan daarom niet ontbreken. Doorgaans bestaat basis keukenverlichting uit een plafondlamp die rondom licht uitstraalt en daarbij niet te fel is. Een ander alternatief is bijvoorbeeld een armatuur waarmee licht verdeeld wordt naar de belangrijkste plaatsen.

Functionele keukenverlichting

Slechts basisverlichting in de keuken is niet genoeg. Functioneel licht (ook wel werkverlichting genoemd) is namelijk essentieel om op een veilige manier te werk te gaan in de keuken. Zeker wanneer er gekookt wordt en gebruik wordt gemaakt van messen, is goed zicht van groot belang. Bij werkoppervlakken zoals het aanrecht en het fornuis, is het belangrijk dat de verlichting zich recht boven de werkplek bevindt. Dit, om te voorkomen dat je last krijgt van schaduwvorming en vermoeide ogen.

De beste functionele verlichting is licht dat direct het werkblad verlicht. Denk bijvoorbeeld aan hanglampen of spotjes aan het plafond. Ook het plaatsen van LED strips onder hangkasten is ideaal. LED verlichting zien we bovendien tegenwoordig steeds vaker terugkomen in keukens, mede doordat het duurzaam is en een energiezuinige vorm van verlichting is. Dit soort verlichting is uiteraard in diverse kleuren beschikbaar en daarnaast vaak dimbaar, waardoor je zelf de ideale sfeer kunt creëren.

Tips voor de juiste keukenverlichting | Satink Keukens

Sfeerverlichting in de keuken

Naast dat keukenverlichting dus functioneel dient te zijn, kan verlichting ook worden toegepast om extra sfeer te creëren in de keuken. Steeds vaker worden wonen en koken gecombineerd in één ruimte, waardoor de keuken wordt gezien als een verlengde van de huiskamer. Sfeerverlichting speelt hier een belangrijke rol bij. Voor een speels effect kun je bijvoorbeeld kiezen voor spots die gericht zijn op een specifiek element in de keuken. Ook kleine keukenlampen zoals bijvoorbeeld een elegante staande lamp, kan zorgen voor fijne sfeer in de keuken. Kies bij sfeerverlichting voor lampen met een dimmer, zodat je eenvoudig zelf de gewenste sfeer kunt bepalen.

Keukenverlichting tips | Satink Keukens

Meer keukentips bij Satink Keukens

Vind je het handig om vaker van dit soort handige tips te ontvangen? Of lees je graag over de laatste keukentrends en andere keuken gerelateerde zaken? Volg Satink Keukens dan op Facebook of Instagram! Hier plaatsen we regelmatig berichten met onder andere handige keukentips en inspiratie. Kom ook gerust eens langs in onze showroom. Wij helpen je graag bij de zoektocht naar jouw nieuwe droomkeuken!

Volg ons op social media

Meer keuken inspiratie opdoen? Op onze social media kanalen delen wij regelmatig tips, trends en noviteiten!

Meer keuken inspiratie
Vraag het Satink Keukens inspiratiemagazine aan
Inspireren ribbon | Satink Keukens Satink Keukens inspiratiemagazine Vraag ons inspiratiemagazine aan

85 pagina’s vol keuken inspiratie, trends en tips van onze eigen professionals. Ons inspiratiemagazine is hét ideale startpunt voor uw nieuwe droomkeuken!

Magazine aanvragen
Wat vinden onze klanten? De ervaringen van...
9 apr - 2023 C uit Zwolle Kwaliteit, service en vakkenis!

Experts in keukens, kwaliteit van producten is hoog en service is top!

Satink Keukens | Border 9
8 apr - 2023 Marco uit Zutphen De verkoopervaring was heel positief

De verkoper Jay gaf veel informatie en luisterde goed naar onze wensen. Door zijn tips hebben wij een mooie keuken kunnen uitkiezen.

Satink Keukens | Border 10
13 maa - 2023 Kelly uit Dordrecht Erg tevreden met het eind resultaat…

Enorm tevreden met de service het professionele advies. Prachtige showroom mooie ruime keus.

Satink Keukens | Border 10
13 maa - 2023 Jacob Last uit GENEMUIDEN Goed

Goed

Satink Keukens | Border 10
27 feb - 2023 Jurjen uit Veendam Fantastisch

Wat een prachtige winkel met vakmensen die precies weten waar ze over praten. Zoveel mooie ideeën waar je zelf niet direct bij stilstaat. En…

Satink Keukens | Border 10
14 feb - 2023 Marieke uit Siegerswoude Professioneel, meedenkend en vriendelijk!

Zeer fijne en professionele medewerkers, welke meedenken en adviseren om tot de perfecte keuken te komen. Ook de mooie showroom helpt hierbij aan mee.…

Satink Keukens | Border 10
13 feb - 2023 Evelien uit Zwolle Heel goed professioneel bedrijf met meedenkende…

Wij zijn geholpen door Dennis. Hele fijne snelle communicatie en professioneel advies

Satink Keukens | Border 10
24 jan - 2023 Wilbert uit Dedemsvaart Top bedrijf

Verkoper die echt goed adviseert en weet waar hij over praat. Gewoon top

Satink Keukens | Border 10
16 jan - 2023 J. uit Zwolle Mooi opgezette zaak en vriendelijk/vakkundig personeel

Ruim opgezette showroom met een scala aan keus en mogelijkheden ... voor elk budget wel een keuken te realiseren!

Satink Keukens | Border 9
7 jan - 2023 Alfred riezebos uit Wilsum Goed en spontaan

Onze eerste blik was een dure zaak, maar dat viel achteraf wel mee . Onze verkoopster Rianka hielp ons overal mee en dacht ook…

Satink Keukens | Border 9
Satink Keukens wordt gemiddeld beoordeeld met een 8.6 uit 10 op basis van 58 beoordelingen in de laatste 12 maanden.