Satink Keukens | Bokeh menu background
Menu image
Default banner afbeelding | Satink Keukens

Tips voor het onderhouden van de vaatwasser

12-04-2021

De vaatwasser is in veel huishoudens een van de meest gebruikte apparaten in de keuken. Wist je dat er jaarlijks ongeveer 8000 stuks in een vaatwasser gewassen worden? Dit laat natuurlijk etensresten en kalkaanslag na. Om te zorgen voor een schone vaat, is het belangrijk om te zorgen voor een schone vaatwasmachine. Vaak kom je door de geur wel te weten wanneer je vaatwasser een schoonmaakbeurt kan gebruiken, maar met onderstaande tips ben je de nare geurtjes voor.

Juist gebruik van de vaatwasser

Om te voorkomen dat de vaatwasser vies wordt en gaat stinken, is het uiteraard belangrijk om de machine op de juiste manier te gebruiken. Door borden, glazen en pannen eerst af te spoelen onder de kraan, zullen er minder restjes achterblijven in de vaatwasser en worden verstoppingen voorkomen. Houd er daarnaast rekening mee dat je niet te veel in de afwasmachine stopt. Plaats dus geen borden en pannen op elkaar, want anders hebben deze niet voldoende ruimte om volledig schoon te worden.

Tips vaatwasser onderhouden | Satink Keukens

Schoonmaken van het filter

Het filter in de vaatwasser zorgt ervoor dat er geen vuil in de pomp komt. Achtergebleven etensrestjes blijven dus vastzitten in het filter, waardoor nare geurtjes kunnen ontstaan. Maak het filter dus regelmatig schoon! Dit doe je door het filter af te spoelen onder de kraan en het resterende vuil met een afwasborstel weg te halen. Vergeet niet het filtercompartiment in de afwasmachine zelf ook schoon te maken met een sponsje.

Vaatwasser ontkalken

Net als bij bijvoorbeeld een waterkoker, heb je bij een vaatwasser ook last van kalkaanslag. Door de vaatwasser ongeveer twee keer per jaar te ontkalken, zorg je ervoor dat de vaatwasser niet verstopt raakt en dat de vaat goed blijft reinigen. De vaatwasser ontkalk je met behulp van ontkalkingsmiddel. Zet een lege vaatwasser aan op een wasprogramma van minimaal 60° Celsius. Pauzeer na 30 minuten het programma en voeg ontkalkingsmiddel toe over de bodem van de afwasmachine. Begin opnieuw met hetzelfde wasprogramma en laat nu helemaal afdraaien.

Lege vaatwasser draaien

Tot slot raden we aan om zo nu en dan de afwasmachine leeg en op het meest warme programma aan te zetten. Op deze manier worden namelijk alle hoeken en buisjes grondig gereinigd!

Vaatwasser onderhouden tips | Satink Keukens

Nieuwe vaatwasser kopen bij Satink Keukens

Is jouw vaatwasser toe aan vervanging of ben je op zoek naar een eerste vaatwasser? Bij Satink Keukens helpen we je hier graag bij! In onze showroom vind je een ruim aanbod aan vaatwassers van diverse A-merken. Maak gerust een showroomafspraak en één van onze keukenadviseurs gaat graag samen met je op zoek naar de perfecte vaatwasser!

Volg ons op social media

Meer keuken inspiratie opdoen? Op onze social media kanalen delen wij regelmatig tips, trends en noviteiten!

Meer keuken inspiratie
Vraag het Satink Keukens inspiratiemagazine aan
Inspireren ribbon | Satink Keukens Satink Keukens inspiratiemagazine Vraag ons inspiratiemagazine aan

85 pagina’s vol keuken inspiratie, trends en tips van onze eigen professionals. Ons inspiratiemagazine is hét ideale startpunt voor uw nieuwe droomkeuken!

Magazine aanvragen
Wat vinden onze klanten? De ervaringen van...
18 dec - 2023 Fam. Van Dalen uit Ruinerwold Uitstekend geholpen door Riankaa

Vandaag na 30 jaar onze 2e keuken gekocht bij Satink te Zwolle. We zijn heel prettig geholpen door Rianka. Ze nam iedere keer de…

Satink Keukens | Border 10
12 feb - 2024 Liesbeth uit Brummen Prachtige keuken uitgezocht naar wens begeleid.

Het eindresultaat van onze keuken mag er zijn. Prijstechnisch scherp. Qua indeling met een unieke touche. CO2 neutraal geproduceerd. Dit alles met geduld en…

Satink Keukens | Border 10
30 sep - 2023 Fam. Stenekes uit Hattem Nemen de tijd, horen je wensen…

We hebben vorige week een keuken gekocht bij Satink in Zwolle. We werden geholpen bij het ontwerpen van onze keuken door Tina. Zij liet…

Satink Keukens | Border 10
22 okt - 2023 Paul uit Gorssel perfect !

Zeer prettige besprekingen en goed advies.

Satink Keukens | Border 10
15 maa - 2024 Ronald uit Schalkhaar Mooie locatie & toonzaal, ruime keuze…

Mooie locatie & toonzaal, ruime keuze in A-kwaliteit keukens, uitstekende expertise van de verkoper.

Satink Keukens | Border 10
19 jun - 2023 Albert en Gerrie van der Klogt uit Zwolle Heel goed zaken doen.

Heel fijn zaken doen. Duidelijk en onderbouwd advies. Goede communicatie! Vriendeliik en adviserend Hartelijke Groet, Gerrie van der Klogt

Satink Keukens | Border 10
30 maa - 2024 Jasper uit Biddinghuizen Prettig en professioneel

Duidelijke uitleg door de adviseur met prettige communicatie

Satink Keukens | Border 10
19 feb - 2024 Emil uit Doetinchem Perfect geadviseerd

Zeer klantvriendelijk en adviserend. Oplossingsgericht. Uiteraard moet Siematic keuken nog geleverd worden, zodat ik nog enige reserve inbouw. Wel vertrouwen in dat dit goedkomt.…

Satink Keukens | Border 8
11 dec - 2023 Jeroen Beekman uit Giethoorn Zeer plezierig geholpen door Peter.

Prachtige showroom met veel SieMatic keukens. Peter heeft ons fantastisch geholpen en dus met heel veel plezier hier een keuken gekocht.

Satink Keukens | Border 10
7 feb - 2024 Hans uit Brummen Het was een verrassend ontspannen ontmoeting.

Genoeg redenen om jullie bij anderen aan te bevelen.

Satink Keukens | Border 10
Satink Keukens wordt gemiddeld beoordeeld met een 9.4 uit 10 op basis van 84 beoordelingen in de laatste 12 maanden.