Tips voor het onderhouden van Dekton en houten keukenbladen
08-12-2020Eén van de belangrijkste plekken in de keuken is toch wel het aanrecht, ofwel het keukenblad. Het keukenblad is immers de basis voor het bereiden van een maaltijd, aangezien je er alle ingrediënten op klaarmaakt. Bovendien dient het niet alleen als werkplek, maar tevens als sierelement. Tegenwoordig zijn keukenbladen verkrijgbaar in talloze verschillende materialen en stijlen. Deze verschillende materialen vragen allemaal om een andere manier van onderhoud. Beschik jij over een houten of Dekton keukenblad? Lees dan zeker even onze tips voor het onderhouden van deze werkbladen!
Werkblad van Dekton
Dekton is één van de materialen die weinig onderhoud nodig heeft. Het materiaal wordt onder extreem hoge druk samengeperst en voorzien van een print. Hierna wordt het op zeer hoge temperatuur gebakken, waardoor een ultracompacte en zeer harde massa ontstaat. Deze massa zorgt er onder andere voor dat het Dekton keukenblad niet alleen krasvast is, maar tevens vlekbestendig én bestand tegen hoge temperaturen. Echter is Dekton wel relatief kwetsbaar voor beschadigingen en breuk. Wees dus voorzichtig met scherpe en zware voorwerpen en voorkom onherstelbare stootschade!
Onderhoud Dekton keukenblad
Wil je jouw Dekton keukenblad reinigen? Vermijd dan contact met aceton, agressieve reinigingsmiddelen, harde schuurmiddelen en producten met pH-waardes onder de 2 of boven de 12. Voor de dagelijkse schoonmaak kun je het beste een vochtig doekje met eventueel een zacht schoonmaakmiddel gebruiken. Ben je op zoek naar een onderhoudsvriendelijk keukenblad? Dan is een keukenblad van Dekton zeker een goede keuze!
Behandelen van houten werkbladen
Een houten keukenblad vraagt om een stuk meer onderhoud dan een werkblad van Dekton. Hout is namelijk een natuurproduct en daardoor gevoelig voor veel invloeden van buitenaf.
Gaat jouw houten werkblad door het gebruik ruwer aanvoelen? Dan is het tijd om deze te voorzien van een behandeling. Schuur eerst het blad op met een schuursponsje, maak het keukenblad stofvrij met een droge doek en wrijf de olie met een doek over het gehele werkblad. Laat het circa 10, maar niet langer dan 15 minuten intrekken en gebruik hierna een droge doek om het werkblad uit te wrijven. We adviseren om vervolgens tot ongeveer 6 uur na de behandeling niets op het aanrechtblad te zetten.
Tips voor een houten werkblad
Heb je een vaatwasser in de keuken? Laat deze dan zo lang mogelijk dicht. De stoom die uit de vaatwasser komt kan er namelijk voor zorgen dat het hout gaat kromtrekken en scheuren. Gebruik daarnaast altijd een onderzetter bij pannen en andere hete voorwerpen, om brandvlekken te voorkomen. Tot slot dien je het gebruik van chemicaliën, zoals chloor te vermijden, omdat er anders vlekken ontstaan die nauwelijks of zelfs helemaal niet te verwijderen zijn.
Voor dagelijks onderhoud van het houten keukenblad kun je een doek nat maken met warm water en uitwringen totdat deze vochtig is. Neem het werkblad af met de vochtige doek en gebruik vervolgens nog een droge doek om het blad droog te maken.
Keukentips van Satink Keukens
Wil je vaker dit soort handige keukentips ontvangen of vind je het leuk om te lezen over de laatste keukentrends? Volg ons dan op Facebook of Instagram en blijf op de hoogte! Wens je graag meer informatie over het onderhouden van jouw werkblad? Kom dan gerust eens langs in onze showroom, waar onze keukenadviseurs je graag meer vertellen.