Satink Keukens | Bokeh menu background
Menu image
Default banner afbeelding | Satink Keukens

Tips voor het schoonmaken van de koelkast

14-09-2021

Het schoonmaken van de koelkast is misschien niet het meest leuke klusje, maar wél erg belangrijk. Je bewaart immers je eten en drinken in de koelkast, waardoor het van belang is om met enige regelmaat de koelkast grondig schoon te maken. Bovendien kun je energie besparen wanneer je de koelkast goed schoonmaakt. Wij geven je graag een aantal tips om jouw koelkast helemaal schoon en fris te krijgen én te houden.

Koelkast schoonmaken: de voorbereiding

Het is aan te raden om je koelkast minimaal één keer per drie maanden grondig schoon te maken. Het schoonmaken van de koelkast begint met een goede voorbereiding: zorg ervoor dat de koelkast is uitgeschakeld en helemaal leeg is. Haal alle verwijderbare laden, rekjes en bakjes uit de koelkast en maak deze met een sopje goed schoon.

Koelkast schoonmaak tips | Satink Keukens

De binnenkant van de koelkast schoonmaken

Is de koelkast helemaal leeggehaald? Dan is het tijd om de binnenkant van de koelkast schoon te maken. Maak hiervoor een sopje van afwasmiddel of gebruik een milde allesreiniger. Liggen er veel kruimels of andere etensresten? Gebruik dan eerst een kruimeldief of stofzuiger om het ergste vuil te verwijderen. Maak vervolgens met een vochtig doekje en een sopje of een milde allesreiniger de volledige koelkast schoon. Poets na met schoon water en droog de koelkast vervolgens met een theedoek. Vergeet ook niet om het deurrubber schoon te maken!

Ligt er water onderin je koelkast? Vaak is dit een teken van een verstopt afvoergaatje. Je kunt de afvoer dan eenvoudig doorprikken met een satéprikker of wattenstaafje, waardoor het water weer vanzelf weg zal lopen.

De beste schoonmaakmiddelen voor het schoonmaken van de koelkast

De binnenkant van de koelkast kun je het beste schoonmaken met een vochtige microvezeldoek en een schoonmaakmiddel zoals een sopje met allesreiniger, schoonmaaksoda of azijn. De bakjes, lades en glasplaten kun je in de wasbak afwassen met een sponsje en afwasmiddel. Je kunt de glasplaten eventueel ook in de koelkast laten zitten en vanuit hier schoonmaken, wanneer je er zeker van wilt zijn dat deze niet zullen vallen of beschadigen.

Hoe je de buitenkant van de koelkast het beste kunt schoonmaken, hangt af van het materiaal van de koelkast. Vaak kun je hiervoor ook gewoon een doekje met milde allesreiniger gebruiken. Wanneer je een vrijstaande koelkast hebt, is het ook belangrijk om het rooster aan de achterkant van de koelkast te checken. Er kan daar namelijk soms nog wel eens wat stof ophopen, wat je natuurlijk zoveel mogelijk wilt voorkomen. Met een verstoft rooster heb je namelijk de kans dat het apparaat de warmte niet goed afvoert, waardoor het energieverbruik zal toenemen. Met behulp van de stofzuiger en eventueel een vochtige doek, kun je het stof eenvoudig verwijderen.

Koelkast schoonmaken tips | Satink Keukens

Andere handige schoonmaaktips

Je kunt eigenlijk niet heel veel fout doen tijdens het schoonmaken van de koelkast, maar er zijn een aantal dingen waar je in ieder geval rekening mee moet houden:

  • Gebruik geen schuursponzen of staalwol sponzen;
  • Vermijd het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen;
  • Voorkom dat het schoonmaakwater in het ventilatierooster, bij elektronica of in het afvoergootje komt.
Schoonmaken koelkast | Satink Keukens

Meer keukentips? Volg Satink Keukens op social media

Wil je vaker handige tips omtrent de keuken ontvangen? Volg Satink Keukens dan op Facebook of Instagram. Geregeld delen wij handige en interessante tips voor in de keuken, maar ook de laatste trends op keukengebied en heerlijke recepten!

Volg ons op social media

Meer keuken inspiratie opdoen? Op onze social media kanalen delen wij regelmatig tips, trends en noviteiten!

Meer keuken inspiratie
Vraag het Satink Keukens inspiratiemagazine aan
Inspireren ribbon | Satink Keukens Satink Keukens inspiratiemagazine Vraag ons inspiratiemagazine aan

85 pagina’s vol keuken inspiratie, trends en tips van onze eigen professionals. Ons inspiratiemagazine is hét ideale startpunt voor uw nieuwe droomkeuken!

Magazine aanvragen
Wat vinden onze klanten? De ervaringen van...
29 maa - 2024 J.C. van Vilsteren uit Zwolle Alle wensen vervuld

Onze adviseur Jay nam alle tijd om onze wensen te vertalen naar de uiteindelijke tekening. We zijn 4 x terug geweest om e.e.a. aan…

Satink Keukens | Border 9
13 jun - 2023 Anne Groen uit Zwolle IWe zijn goed geholpen.

Gastvrij, goede adviezen en er werd ruimschoots de tijd voor ons genomen

Satink Keukens | Border 9
26 nov - 2023 Margriet uit Almere Fantastisch.

Wij zijn tweemaal in de showroom geweest. We zijn geweldig geholpen door Peter van der Meulen. Hij heeft meegedacht en hele goede tips gegeven,…

Satink Keukens | Border 10
13 jul - 2023 Gerben uit Genemuiden wij zijn goed geholpen en zijn…

we zijn perfect geholpen door verkoper Dennis. er is veel aandacht en tijd aan ons besteed. er werd meegedacht en snel gereageerd.

Satink Keukens | Border 10
19 feb - 2024 Emil uit Doetinchem Perfect geadviseerd

Zeer klantvriendelijk en adviserend. Oplossingsgericht. Uiteraard moet Siematic keuken nog geleverd worden, zodat ik nog enige reserve inbouw. Wel vertrouwen in dat dit goedkomt.…

Satink Keukens | Border 8
14 jul - 2023 Salwan uit Zwolle Uitstekend

Goed geholpen en van een goede adviezen voorzien

Satink Keukens | Border 10
7 aug - 2023 Hans uit Ommen Heel fijn geholpen door vriendelijke medewerkers

Wij zijn zeer tevreden over de duidelijke uitleg die wij kregen. Er werd met ons meegedacht, zodat wij de juiste beslissingen konden nemen.

Satink Keukens | Border 10
15 maa - 2024 James C.N. uit Almere Bij Satink druipt de ervaring in…

Zeer hulpvaardig en super meedenkend met ons als klant. Geen verkoop verhaal maar eerlijk en aan ons de keus latend. Geweldig bedrijf en een…

Satink Keukens | Border 9
3 feb - 2024 Kor uit Dalfsen Veel rust en ruimte om tot…

Een nieuwe keuken uitzoeken en erachter komen hoe je het precies wilt hebben, is best een dingetje. Je hebt veel om af te wegen.…

Satink Keukens | Border 9
11 jun - 2023 Huub uit Almere Uitstekend

In het universum van heel veel keukens en mogelijkheden wordt je keurig, aan de hand van je eigen wensen, door de mogelijkheden geloodst.

Satink Keukens | Border 8
Satink Keukens wordt gemiddeld beoordeeld met een 9.4 uit 10 op basis van 85 beoordelingen in de laatste 12 maanden.