Satink Keukens | Bokeh menu background
Menu image
Default banner afbeelding | Satink Keukens

Tips voor het schoonmaken van de koelkast

14-09-2021

Het schoonmaken van de koelkast is misschien niet het meest leuke klusje, maar wél erg belangrijk. Je bewaart immers je eten en drinken in de koelkast, waardoor het van belang is om met enige regelmaat de koelkast grondig schoon te maken. Bovendien kun je energie besparen wanneer je de koelkast goed schoonmaakt. Wij geven je graag een aantal tips om jouw koelkast helemaal schoon en fris te krijgen én te houden.

Koelkast schoonmaken: de voorbereiding

Het is aan te raden om je koelkast minimaal één keer per drie maanden grondig schoon te maken. Het schoonmaken van de koelkast begint met een goede voorbereiding: zorg ervoor dat de koelkast is uitgeschakeld en helemaal leeg is. Haal alle verwijderbare laden, rekjes en bakjes uit de koelkast en maak deze met een sopje goed schoon.

Koelkast schoonmaak tips | Satink Keukens

De binnenkant van de koelkast schoonmaken

Is de koelkast helemaal leeggehaald? Dan is het tijd om de binnenkant van de koelkast schoon te maken. Maak hiervoor een sopje van afwasmiddel of gebruik een milde allesreiniger. Liggen er veel kruimels of andere etensresten? Gebruik dan eerst een kruimeldief of stofzuiger om het ergste vuil te verwijderen. Maak vervolgens met een vochtig doekje en een sopje of een milde allesreiniger de volledige koelkast schoon. Poets na met schoon water en droog de koelkast vervolgens met een theedoek. Vergeet ook niet om het deurrubber schoon te maken!

Ligt er water onderin je koelkast? Vaak is dit een teken van een verstopt afvoergaatje. Je kunt de afvoer dan eenvoudig doorprikken met een satéprikker of wattenstaafje, waardoor het water weer vanzelf weg zal lopen.

De beste schoonmaakmiddelen voor het schoonmaken van de koelkast

De binnenkant van de koelkast kun je het beste schoonmaken met een vochtige microvezeldoek en een schoonmaakmiddel zoals een sopje met allesreiniger, schoonmaaksoda of azijn. De bakjes, lades en glasplaten kun je in de wasbak afwassen met een sponsje en afwasmiddel. Je kunt de glasplaten eventueel ook in de koelkast laten zitten en vanuit hier schoonmaken, wanneer je er zeker van wilt zijn dat deze niet zullen vallen of beschadigen.

Hoe je de buitenkant van de koelkast het beste kunt schoonmaken, hangt af van het materiaal van de koelkast. Vaak kun je hiervoor ook gewoon een doekje met milde allesreiniger gebruiken. Wanneer je een vrijstaande koelkast hebt, is het ook belangrijk om het rooster aan de achterkant van de koelkast te checken. Er kan daar namelijk soms nog wel eens wat stof ophopen, wat je natuurlijk zoveel mogelijk wilt voorkomen. Met een verstoft rooster heb je namelijk de kans dat het apparaat de warmte niet goed afvoert, waardoor het energieverbruik zal toenemen. Met behulp van de stofzuiger en eventueel een vochtige doek, kun je het stof eenvoudig verwijderen.

Koelkast schoonmaken tips | Satink Keukens

Andere handige schoonmaaktips

Je kunt eigenlijk niet heel veel fout doen tijdens het schoonmaken van de koelkast, maar er zijn een aantal dingen waar je in ieder geval rekening mee moet houden:

  • Gebruik geen schuursponzen of staalwol sponzen;
  • Vermijd het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen;
  • Voorkom dat het schoonmaakwater in het ventilatierooster, bij elektronica of in het afvoergootje komt.
Schoonmaken koelkast | Satink Keukens

Meer keukentips? Volg Satink Keukens op social media

Wil je vaker handige tips omtrent de keuken ontvangen? Volg Satink Keukens dan op Facebook of Instagram. Geregeld delen wij handige en interessante tips voor in de keuken, maar ook de laatste trends op keukengebied en heerlijke recepten!

Volg ons op social media

Meer keuken inspiratie opdoen? Op onze social media kanalen delen wij regelmatig tips, trends en noviteiten!

Meer keuken inspiratie
Vraag het Satink Keukens inspiratiemagazine aan
Inspireren ribbon | Satink Keukens Satink Keukens inspiratiemagazine Vraag ons inspiratiemagazine aan

85 pagina’s vol keuken inspiratie, trends en tips van onze eigen professionals. Ons inspiratiemagazine is hét ideale startpunt voor uw nieuwe droomkeuken!

Magazine aanvragen
Wat vinden onze klanten? De ervaringen van...
9 mei - 2024 Jacqueline uit Urk Denkt mee met de klant

Hoewel we pas volgend jaar een keuken nodig hebben, maakten ze bij Satink tijd en personeel vrij om na te gaan wat bij ons…

Satink Keukens | Border 9
12 feb - 2024 Liesbeth uit Brummen Prachtige keuken uitgezocht naar wens begeleid.

Het eindresultaat van onze keuken mag er zijn. Prijstechnisch scherp. Qua indeling met een unieke touche. CO2 neutraal geproduceerd. Dit alles met geduld en…

Satink Keukens | Border 10
19 okt - 2023 Annette uit Dronten Geweldig geholpen door ervaren verkoper!

Wij zijn vandaag geslaagd met het uitzoeken van onze keuken voor ons nieuwbouwhuis. We hebben in totaal 2 afspraken gehad bij Satink en zijn…

Satink Keukens | Border 10
6 jun - 2024 Brieuc Klooster uit Zwolle Betrokken en gedegen hulp

Peter heeft ons vanaf het begin goed geadviseerd over alle mogelijkheden. Wij zijn zeer blij met onze aankoop.

Satink Keukens | Border 10
2 jul - 2023 Fam. Croonen uit Zwolle Prachtige keuken, maar tjee....het duurt wel…

Wij zijn uiteindelijk ontzettend blij met onze nieuwe keuken, want echt, ze verkopen prachtige keukens. Maar de weg ernaar toe was lang en hobbelig.…

Satink Keukens | Border 8
14 jun - 2024 Henri Zandbergen uit Vollenhove Super

Erg goede service, Jan nam goed de tijd en heeft alles kundig uitgelegd. Bedankt, Henri zandbergen

Satink Keukens | Border 9
22 maa - 2024 Linda uit Kampen Mooie collectie en vriendelijke medewerkers

Wij zijn positief over Satink. Wij zijn hier terechtgekomen doordat zij een projectleverancier zijn van onze aannemer. Een nieuwe keuken met alles erop en…

Satink Keukens | Border 9
28 jul - 2023 wim klopstra uit Muntendam Mooie showroom , en een deskundig…

Mooie showroom, en een deskundig advies.

Satink Keukens | Border 10
13 dec - 2023 Derk uit Muntendam Geweldige ervaring

Prettige ontvangst en deskundige ondersteuning door Jan van der Kolk bij het kiezen van diverse elementen en apparatuur van onze keuken.

Satink Keukens | Border 10
8 feb - 2024 William uit Urk Een succes

Wij dachten van buiten veel te dure zaak voor ons. naar alles uitgezocht bleek dus echt voor ieder wat wils in iedere prijsklassen hele…

Satink Keukens | Border 8
Satink Keukens wordt gemiddeld beoordeeld met een 9.5 uit 10 op basis van 88 beoordelingen in de laatste 12 maanden.