Satink Keukens | Bokeh menu background
Menu image
Default banner afbeelding | Satink Keukens

Tips voor het schoonmaken van de koelkast

14-09-2021

Het schoonmaken van de koelkast is misschien niet het meest leuke klusje, maar wél erg belangrijk. Je bewaart immers je eten en drinken in de koelkast, waardoor het van belang is om met enige regelmaat de koelkast grondig schoon te maken. Bovendien kun je energie besparen wanneer je de koelkast goed schoonmaakt. Wij geven je graag een aantal tips om jouw koelkast helemaal schoon en fris te krijgen én te houden.

Koelkast schoonmaken: de voorbereiding

Het is aan te raden om je koelkast minimaal één keer per drie maanden grondig schoon te maken. Het schoonmaken van de koelkast begint met een goede voorbereiding: zorg ervoor dat de koelkast is uitgeschakeld en helemaal leeg is. Haal alle verwijderbare laden, rekjes en bakjes uit de koelkast en maak deze met een sopje goed schoon.

Koelkast schoonmaak tips | Satink Keukens

De binnenkant van de koelkast schoonmaken

Is de koelkast helemaal leeggehaald? Dan is het tijd om de binnenkant van de koelkast schoon te maken. Maak hiervoor een sopje van afwasmiddel of gebruik een milde allesreiniger. Liggen er veel kruimels of andere etensresten? Gebruik dan eerst een kruimeldief of stofzuiger om het ergste vuil te verwijderen. Maak vervolgens met een vochtig doekje en een sopje of een milde allesreiniger de volledige koelkast schoon. Poets na met schoon water en droog de koelkast vervolgens met een theedoek. Vergeet ook niet om het deurrubber schoon te maken!

Ligt er water onderin je koelkast? Vaak is dit een teken van een verstopt afvoergaatje. Je kunt de afvoer dan eenvoudig doorprikken met een satéprikker of wattenstaafje, waardoor het water weer vanzelf weg zal lopen.

De beste schoonmaakmiddelen voor het schoonmaken van de koelkast

De binnenkant van de koelkast kun je het beste schoonmaken met een vochtige microvezeldoek en een schoonmaakmiddel zoals een sopje met allesreiniger, schoonmaaksoda of azijn. De bakjes, lades en glasplaten kun je in de wasbak afwassen met een sponsje en afwasmiddel. Je kunt de glasplaten eventueel ook in de koelkast laten zitten en vanuit hier schoonmaken, wanneer je er zeker van wilt zijn dat deze niet zullen vallen of beschadigen.

Hoe je de buitenkant van de koelkast het beste kunt schoonmaken, hangt af van het materiaal van de koelkast. Vaak kun je hiervoor ook gewoon een doekje met milde allesreiniger gebruiken. Wanneer je een vrijstaande koelkast hebt, is het ook belangrijk om het rooster aan de achterkant van de koelkast te checken. Er kan daar namelijk soms nog wel eens wat stof ophopen, wat je natuurlijk zoveel mogelijk wilt voorkomen. Met een verstoft rooster heb je namelijk de kans dat het apparaat de warmte niet goed afvoert, waardoor het energieverbruik zal toenemen. Met behulp van de stofzuiger en eventueel een vochtige doek, kun je het stof eenvoudig verwijderen.

Koelkast schoonmaken tips | Satink Keukens

Andere handige schoonmaaktips

Je kunt eigenlijk niet heel veel fout doen tijdens het schoonmaken van de koelkast, maar er zijn een aantal dingen waar je in ieder geval rekening mee moet houden:

  • Gebruik geen schuursponzen of staalwol sponzen;
  • Vermijd het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen;
  • Voorkom dat het schoonmaakwater in het ventilatierooster, bij elektronica of in het afvoergootje komt.
Schoonmaken koelkast | Satink Keukens

Meer keukentips? Volg Satink Keukens op social media

Wil je vaker handige tips omtrent de keuken ontvangen? Volg Satink Keukens dan op Facebook of Instagram. Geregeld delen wij handige en interessante tips voor in de keuken, maar ook de laatste trends op keukengebied en heerlijke recepten!

Volg ons op social media

Meer keuken inspiratie opdoen? Op onze social media kanalen delen wij regelmatig tips, trends en noviteiten!

Meer keuken inspiratie
Vraag het Satink Keukens inspiratiemagazine aan
Inspireren ribbon | Satink Keukens Satink Keukens inspiratiemagazine Vraag ons inspiratiemagazine aan

85 pagina’s vol keuken inspiratie, trends en tips van onze eigen professionals. Ons inspiratiemagazine is hét ideale startpunt voor uw nieuwe droomkeuken!

Magazine aanvragen
Wat vinden onze klanten? De ervaringen van...
18 sep - 2023 Alain uit Zwolle Wij zijn geweldig geholpen!

Voor een investering als een keuken wil je graag de tijd nemen. Bij Satink Keukens Zwolle kregen wij die ruimte en zijn wij op…

Satink Keukens | Border 10
13 sep - 2023 jan nijenkamp uit Nijverdal geweldig geholpen

We zijn tot op heden prima tevreden met de behandeling bij Satink keukens. let wel de keuken is nog niet geplaatst, We waren blij…

Satink Keukens | Border 9
2 sep - 2023 Ruud uit Zwolle Topbedrijf met Topadviseur

Zeer positieve ervaring gehad bij Satink. De adviseur is uitermate vakkundig en weet waar hij over praat. Ook beslist niet het type van “gladde…

Satink Keukens | Border 10
22 aug - 2023 Lineke uit Balkbrug Goed geholpen , zeer deskundig Advies

we hadden een nieuwe keuken nodig voor onze woonboerderij, we zijn door Jan geholpen , hij heeft super meegedacht om om een tussenweg te…

Satink Keukens | Border 9
7 aug - 2023 Hans uit Ommen Heel fijn geholpen door vriendelijke medewerkers

Wij zijn zeer tevreden over de duidelijke uitleg die wij kregen. Er werd met ons meegedacht, zodat wij de juiste beslissingen konden nemen.

Satink Keukens | Border 10
31 jul - 2023 Jan uit Urk Geweldig

Super professionele begeleiding en enorme keuzemogelijkheid

Satink Keukens | Border 10
31 jul - 2023 Eric uit Zwolle Zeer goed geholpen.

Prachtige winkel. Goede advisering. Keuken gekocht.

Satink Keukens | Border 9
30 jul - 2023 Astrid uit Zwolle Heel goed en vriendelijk geholpen.

Vanaf het begin van het proces van het maken van de vele keuzes goed geholpen door mevr. Eenkhoorn. Steeds vol geduld als er toch…

Satink Keukens | Border 10
28 jul - 2023 wim klopstra uit Muntendam Mooie showroom , en een deskundig…

Mooie showroom, en een deskundig advies.

Satink Keukens | Border 10
23 jul - 2023 René uit Zwolle Voelde ons gehoord

Snel, prettig en accuraat.

Satink Keukens | Border 10
14 jul - 2023 Salwan uit Zwolle Uitstekend

Goed geholpen en van een goede adviezen voorzien

Satink Keukens | Border 10
13 jul - 2023 Gerben uit Genemuiden wij zijn goed geholpen en zijn…

we zijn perfect geholpen door verkoper Dennis. er is veel aandacht en tijd aan ons besteed. er werd meegedacht en snel gereageerd.

Satink Keukens | Border 10
Satink Keukens wordt gemiddeld beoordeeld met een 9.1 uit 10 op basis van 58 beoordelingen in de laatste 12 maanden.