Satink Keukens | Bokeh menu background
Menu image
Default banner afbeelding | Satink Keukens

Welke groente en fruit bewaar je in de koelkast?

12-08-2020

In Nederland verspillen we jaarlijks zo’n 2,5 miljoen euro aan voedsel. Niet alleen doordat te veel wordt ingekocht of te veel wordt gekookt, maar ook doordat producten snel bederven en daardoor niet meer geconsumeerd kunnen worden. Om het laatste te voorkomen, is het handig om te weten waar je groente en fruit het beste kunt bewaren. Op deze manier voorkom je snelle bederving en ga je onnodige voedselverspilling tegen!

Sommige fruit en groentesoorten rijpen te snel en kun je het beste in de koelkast bewaren om verdere rijping tegen te gaan. Andere soorten groenten en fruit kunnen juist weer beter buiten de koelkast bewaard worden, omdat ze dan simpelweg lekkerder smaken. Weet jij al welke groenten- en fruitsoorten je het beste in je koelkast kunt bewaren? We vertellen het je graag!

Groente en fruit in koelkast bewaren | Satink Keukens

Rijpingshormoon ethyleen

Diverse soorten groenten en fruit scheiden de gasvormige stof ethyleen af. Deze stof zorgt ervoor dat ook na de oogst de rijping doorgaat. Ethyleen kan tevens het rijpingsproces van fruit en groente in de omgeving stimuleren. Hierdoor is het belangrijk om ze met afstand van elkaar te bewaren. Vooral appels, meloenen, kiwi’s, perziken, bananen, peren, nectarines, mango’s, pruimen, abrikozen, avocado’s en tomaten produceren veel ethyleen. Zorg er dus voor dat deze fruit en groentesoorten niet in de buurt komen van soorten die hier juist gevoelig voor zijn; alle sla- en koolsoorten, komkommers, aardappelen, wortels, aubergines en selderij.

De meeste andere fruit- en groentensoorten die hierboven niet zijn genoemd, zoals onder andere bessen, kersen, ananas en druiven, rijpen niet en kunnen daardoor gewoon naast de ethyleen-producerende soorten bewaard worden.

Welke groente en fruit bewaar je in de koelkast | Satink Keukens

Bewaren in de koelkast

Door groente en fruit in de koelkast te bewaren, wordt de groei van ziektekiemen geremd en de stofwisselingsprocessen vertraagd. Dit betekent dus ook dat het bederf vertraagt. Bovendien zorgt de kou ervoor dat smaak en vitamines behouden blijven. Heb je al rijpe groente of fruit? Dan kunnen deze goed in de koelkast bewaard worden. Heb je producten die nog onrijp zijn? Laat deze dan eerst bij kamertemperatuur rijpen en leg ze dan pas in de koelkast. Producten die het beste in de koelkast bewaard kunnen worden, zijn bijvoorbeeld druiven, kersen, bessen, bladgroenten, sla- en koolsoorten, prei, wortels, erwten, champignons en selderij.

Gevoelig voor de kou

Ondanks dat de meeste groenten- en fruitsoorten het beste in de koelkast bewaard kunnen worden, zijn er ook een aantal soorten die je beter buiten de koelkast kunt laten liggen. Mango’s, bananen, paprika’s, komkommers, aardappelen, pompoenen en aubergines zijn bijvoorbeeld erg gevoelig voor de kou. Deze bewaar je daarom het beste op een koele plek buiten de koelkast, bijvoorbeeld in de kelder. Bewaar je jouw groente en fruit op de juiste plek, dan is niet alleen de kans groter dat je uiteindelijk minder weg hoeft te gooien, maar zullen ze ook lekkerder smaken!

Welke fruit en groente bewaar je in de koelkast? | Satink Keukens

Meer keukeninspiratie bij Satink Keukens

Vind je het leuk om meer te lezen over alles wat er in de keuken gebeurt en daarnaast inspiratie op te doen voor jouw eigen keuken? Volg Satink Keukens dan op Instagram of Facebook! Regelmatig delen we handige keukentips, de lekkerste recepten en de laatste trends binnen keukenland.

Volg ons op social media

Meer keuken inspiratie opdoen? Op onze social media kanalen delen wij regelmatig tips, trends en noviteiten!

Meer keuken inspiratie
Vraag het Satink Keukens inspiratiemagazine aan
Inspireren ribbon | Satink Keukens Satink Keukens inspiratiemagazine Vraag ons inspiratiemagazine aan

85 pagina’s vol keuken inspiratie, trends en tips van onze eigen professionals. Ons inspiratiemagazine is hét ideale startpunt voor uw nieuwe droomkeuken!

Magazine aanvragen
Wat vinden onze klanten? De ervaringen van...
21 maa - 2024 Roel uit Zwolle top

goed, duidelijk, klantgericht geholpen geen verassingen, het eerlijke verhaal met voordelen en nadelen benoemt en niet alles hoeft/kan ontspannen gesprek, Jay heeft ons echt…

Satink Keukens | Border 10
11 jan - 2024 E uit Zwolle Zeer prettig

Wij hebben afgelopen maand een keuken gekocht bij Tina. Erg fijn. Goed geholpen. Nam de tijd en stuurde ons waar het nodig was. Bedankt!

Satink Keukens | Border 8
21 feb - 2024 Fokke Post uit Urk Een bedrijf met medewerkers dat professionaliteit…

Een hele prettige ervaring, goed gesprek en duidelijk advies. Open en eerlijke verkoper die niet zijn eigen mening opdrong maar de klant liet kiezen.…

Satink Keukens | Border 10
12 nov - 2023 H Huiskamp uit Heerde Goed advies gekregen

We zijn prettig geholpen niet opdringerig maar met echt goede tips waar we erg blij mee waren een verkoper die zich inleefde in de…

Satink Keukens | Border 10
14 jul - 2023 Salwan uit Zwolle Uitstekend

Goed geholpen en van een goede adviezen voorzien

Satink Keukens | Border 10
7 aug - 2023 Hans uit Ommen Heel fijn geholpen door vriendelijke medewerkers

Wij zijn zeer tevreden over de duidelijke uitleg die wij kregen. Er werd met ons meegedacht, zodat wij de juiste beslissingen konden nemen.

Satink Keukens | Border 10
11 dec - 2023 Jeroen Beekman uit Giethoorn Zeer plezierig geholpen door Peter.

Prachtige showroom met veel SieMatic keukens. Peter heeft ons fantastisch geholpen en dus met heel veel plezier hier een keuken gekocht.

Satink Keukens | Border 10
22 okt - 2023 Paul uit Gorssel perfect !

Zeer prettige besprekingen en goed advies.

Satink Keukens | Border 10
19 okt - 2023 Annette uit Dronten Geweldig geholpen door ervaren verkoper!

Wij zijn vandaag geslaagd met het uitzoeken van onze keuken voor ons nieuwbouwhuis. We hebben in totaal 2 afspraken gehad bij Satink en zijn…

Satink Keukens | Border 10
18 dec - 2023 Fam. Van Dalen uit Ruinerwold Uitstekend geholpen door Riankaa

Vandaag na 30 jaar onze 2e keuken gekocht bij Satink te Zwolle. We zijn heel prettig geholpen door Rianka. Ze nam iedere keer de…

Satink Keukens | Border 10
Satink Keukens wordt gemiddeld beoordeeld met een 9.5 uit 10 op basis van 82 beoordelingen in de laatste 12 maanden.