Satink Keukens | Bokeh menu background
Menu image
Default banner afbeelding | Satink Keukens

Welke groente en fruit bewaar je in de koelkast?

12-08-2020

In Nederland verspillen we jaarlijks zo’n 2,5 miljoen euro aan voedsel. Niet alleen doordat te veel wordt ingekocht of te veel wordt gekookt, maar ook doordat producten snel bederven en daardoor niet meer geconsumeerd kunnen worden. Om het laatste te voorkomen, is het handig om te weten waar je groente en fruit het beste kunt bewaren. Op deze manier voorkom je snelle bederving en ga je onnodige voedselverspilling tegen!

Sommige fruit en groentesoorten rijpen te snel en kun je het beste in de koelkast bewaren om verdere rijping tegen te gaan. Andere soorten groenten en fruit kunnen juist weer beter buiten de koelkast bewaard worden, omdat ze dan simpelweg lekkerder smaken. Weet jij al welke groenten- en fruitsoorten je het beste in je koelkast kunt bewaren? We vertellen het je graag!

Groente en fruit in koelkast bewaren | Satink Keukens

Rijpingshormoon ethyleen

Diverse soorten groenten en fruit scheiden de gasvormige stof ethyleen af. Deze stof zorgt ervoor dat ook na de oogst de rijping doorgaat. Ethyleen kan tevens het rijpingsproces van fruit en groente in de omgeving stimuleren. Hierdoor is het belangrijk om ze met afstand van elkaar te bewaren. Vooral appels, meloenen, kiwi’s, perziken, bananen, peren, nectarines, mango’s, pruimen, abrikozen, avocado’s en tomaten produceren veel ethyleen. Zorg er dus voor dat deze fruit en groentesoorten niet in de buurt komen van soorten die hier juist gevoelig voor zijn; alle sla- en koolsoorten, komkommers, aardappelen, wortels, aubergines en selderij.

De meeste andere fruit- en groentensoorten die hierboven niet zijn genoemd, zoals onder andere bessen, kersen, ananas en druiven, rijpen niet en kunnen daardoor gewoon naast de ethyleen-producerende soorten bewaard worden.

Welke groente en fruit bewaar je in de koelkast | Satink Keukens

Bewaren in de koelkast

Door groente en fruit in de koelkast te bewaren, wordt de groei van ziektekiemen geremd en de stofwisselingsprocessen vertraagd. Dit betekent dus ook dat het bederf vertraagt. Bovendien zorgt de kou ervoor dat smaak en vitamines behouden blijven. Heb je al rijpe groente of fruit? Dan kunnen deze goed in de koelkast bewaard worden. Heb je producten die nog onrijp zijn? Laat deze dan eerst bij kamertemperatuur rijpen en leg ze dan pas in de koelkast. Producten die het beste in de koelkast bewaard kunnen worden, zijn bijvoorbeeld druiven, kersen, bessen, bladgroenten, sla- en koolsoorten, prei, wortels, erwten, champignons en selderij.

Gevoelig voor de kou

Ondanks dat de meeste groenten- en fruitsoorten het beste in de koelkast bewaard kunnen worden, zijn er ook een aantal soorten die je beter buiten de koelkast kunt laten liggen. Mango’s, bananen, paprika’s, komkommers, aardappelen, pompoenen en aubergines zijn bijvoorbeeld erg gevoelig voor de kou. Deze bewaar je daarom het beste op een koele plek buiten de koelkast, bijvoorbeeld in de kelder. Bewaar je jouw groente en fruit op de juiste plek, dan is niet alleen de kans groter dat je uiteindelijk minder weg hoeft te gooien, maar zullen ze ook lekkerder smaken!

Welke fruit en groente bewaar je in de koelkast? | Satink Keukens

Meer keukeninspiratie bij Satink Keukens

Vind je het leuk om meer te lezen over alles wat er in de keuken gebeurt en daarnaast inspiratie op te doen voor jouw eigen keuken? Volg Satink Keukens dan op Instagram of Facebook! Regelmatig delen we handige keukentips, de lekkerste recepten en de laatste trends binnen keukenland.

Volg ons op social media

Meer keuken inspiratie opdoen? Op onze social media kanalen delen wij regelmatig tips, trends en noviteiten!

Meer keuken inspiratie
Vraag het Satink Keukens inspiratiemagazine aan
Inspireren ribbon | Satink Keukens Satink Keukens inspiratiemagazine Vraag ons inspiratiemagazine aan

85 pagina’s vol keuken inspiratie, trends en tips van onze eigen professionals. Ons inspiratiemagazine is hét ideale startpunt voor uw nieuwe droomkeuken!

Magazine aanvragen
Wat vinden onze klanten? De ervaringen van...
9 apr - 2023 C uit Zwolle Kwaliteit, service en vakkenis!

Experts in keukens, kwaliteit van producten is hoog en service is top!

Satink Keukens | Border 9
8 apr - 2023 Marco uit Zutphen De verkoopervaring was heel positief

De verkoper Jay gaf veel informatie en luisterde goed naar onze wensen. Door zijn tips hebben wij een mooie keuken kunnen uitkiezen.

Satink Keukens | Border 10
13 maa - 2023 Kelly uit Dordrecht Erg tevreden met het eind resultaat…

Enorm tevreden met de service het professionele advies. Prachtige showroom mooie ruime keus.

Satink Keukens | Border 10
13 maa - 2023 Jacob Last uit GENEMUIDEN Goed

Goed

Satink Keukens | Border 10
27 feb - 2023 Jurjen uit Veendam Fantastisch

Wat een prachtige winkel met vakmensen die precies weten waar ze over praten. Zoveel mooie ideeën waar je zelf niet direct bij stilstaat. En…

Satink Keukens | Border 10
14 feb - 2023 Marieke uit Siegerswoude Professioneel, meedenkend en vriendelijk!

Zeer fijne en professionele medewerkers, welke meedenken en adviseren om tot de perfecte keuken te komen. Ook de mooie showroom helpt hierbij aan mee.…

Satink Keukens | Border 10
13 feb - 2023 Evelien uit Zwolle Heel goed professioneel bedrijf met meedenkende…

Wij zijn geholpen door Dennis. Hele fijne snelle communicatie en professioneel advies

Satink Keukens | Border 10
24 jan - 2023 Wilbert uit Dedemsvaart Top bedrijf

Verkoper die echt goed adviseert en weet waar hij over praat. Gewoon top

Satink Keukens | Border 10
16 jan - 2023 J. uit Zwolle Mooi opgezette zaak en vriendelijk/vakkundig personeel

Ruim opgezette showroom met een scala aan keus en mogelijkheden ... voor elk budget wel een keuken te realiseren!

Satink Keukens | Border 9
7 jan - 2023 Alfred riezebos uit Wilsum Goed en spontaan

Onze eerste blik was een dure zaak, maar dat viel achteraf wel mee . Onze verkoopster Rianka hielp ons overal mee en dacht ook…

Satink Keukens | Border 9
Satink Keukens wordt gemiddeld beoordeeld met een 8.6 uit 10 op basis van 58 beoordelingen in de laatste 12 maanden.