Een échte kerstklassieker: Beef Wellington
20-12-2021Ben jij dit jaar verantwoordelijk voor het hoofdgerecht tijdens het kerstdiner en kun je nog wel wat inspiratie gebruiken? Wat dacht je van de échte kerstklassieker Beef Wellington?! Beef Wellington wordt gemaakt van runderbiefstuk, duxelles en rauwe ham. Dit gedeelte wordt vervolgens in bladerdeeg verpakt en gegaard in de oven. Gegarandeerd smullen dus tijdens het kerstdiner!
Wat heb je nodig voor 8 personen?
- 600 gram ossenhaas
- 250 gram kastanjechampignons
- 30 gram ongezouten roomboter
- 15 gram verse platte peterselie
- 7,5 gram verse bieslook
- 180 gram parmaham
- 270 gram vers bladerdeeg
- 1 middelgroot ei
- 1 sjalot
- 1 ui
- Zout en peper
Hoe bereid je de Beef Wellington?
- Start met het voorverwarmen van de oven op 200 °C. Gebruik keukenpapier om de ossenhaas droog te deppen en bestrooi het vlees met zout en peper. Verhit 15 gram ongezouten roomboter in een koekenpan en bak de ossenhaas rondom bruin. Haal uit de pan en laat het vlees afkoelen op een bord.
- Hak de kastanjechampignons en peterselie fijn. Verhit de andere helft van de boter in een koekenpan en fruit de fijngesneden ui en het sjalotje hier kort in. Bak vervolgens de champignons op middelhoog vuur mee totdat het vocht van de champignons is verdampt. Meng de bieslook en fijngehakte peterselie er doorheen en voeg naar smaak peper en zout toe. Laat dit vervolgens afgedekt op een bord afkoelen tot kamertemperatuur.
- Leg de plakken parmaham in 3 rijen naast elkaar op een stuk vershoudfolie van 30 bij 40 centimeter. De plakken mogen iets met elkaar overlappen. Leg de champignons hierop en vervolgens de ossenhaas. Rol de ham met behulp van de vershoudfolie strak om de ossenhaas.
- Rol het bladerdeeg uit en leg deze op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Haal de ossenhaas uit de folie en plaats het vlees in het midden van het bladerdeeg. Vouw het bladerdeeg dicht tot een pakketje, laat de randen 1 centimeter overlappen en snijd het overtollige deeg er vanaf. Druk de randen stevig aan en vervolgens draai je de Beef Wellington om zodat de ‘naad’ niet onderop komt te liggen.
(Tip: van het overgebleven bladerdeeg kun je bijvoorbeeld sterretjes of kerstboompjes maken, welke je vervolgens bovenop de Beef Wellington drukt.) - Bestrijk de bovenkant van de Beef Wellington met een losgeklopte eidooier. Heb je een kernthermometer? Steek deze dan in het midden van het vlees en zet in de oven tot de thermometer 50 °C aangeeft. Heb je geen kernthermometer? Zet de Beef Wellington dan circa 35 minuten in het midden van de oven. Neem hierna het vlees uit de oven en wikkel deze in aluminiumfolie. Laat de Beef Wellington vervolgens circa 5 minuten rusten. Snijd aan tafel in dikke plakken en smullen maar!
Tip: de Beef Wellington is heerlijk in combinatie met bijvoorbeeld aardappeltoefjes of aardappelpuree en boontjes of wortels.
Meer keuken inspiratie bij Satink Keukens
Bij Satink Keukens vinden we het leuk om je te inspireren met lekkere gerechten en beelden van de mooiste keukens. Wil je graag vaker geïnspireerd worden? Volg ons dan op Facebook en/of Instagram. Hier delen we regelmatig berichten met heerlijke recepten, informatie over de laatste keukentrends én uiteraard beelden van de mooiste keukens.