Satink Keukens | Bokeh menu background
Menu image
Default banner afbeelding | Satink Keukens

Energieverbruik in je keuken verlagen? Wij geven je praktische tips!

12-10-2022

Op dit moment ontkom je er haast niet aan; dagelijks staan nieuwsuitzendingen en krantenartikelen vol met nieuws over de huidige hoge energieprijzen. Met de winter in het vooruitzicht gaat men massaal op zoek naar manieren om te verduurzamen en gaandeweg de pijn van de hoge energieprijzen te verzachten. Met duurzame oplossingen en de juiste samenstelling van keukenapparatuur in je (nieuwe) keuken kun je energie en dus geld besparen. Wij hebben onze praktische adviezen voor je op een rijtje gezet! Benieuwd hoe jij de kosten kan drukken? Lees snel verder!

Een grotere vaatwasser voor minder verbruik

Het klinkt tegenstrijdig maar een grotere vaatwasser kan wel degelijk zorgen voor minder verbruik. Het voornaamste voordeel van een grotere vaatwasser is de toename in binnenruimte die efficiënter ingericht kan worden. Daarnaast gebruikt een grotere vaatwasser niet meer energie dan een kleinere variant. Op de lange termijn zal je dus zien dat een grotere vaatwasser minder vaak hoeft te draaien waardoor het energieverbruik omlaag gaat.

Energieverbruik in de keuken verlagen | Satink Keukens

Bespaar energie met een recirculatie afzuigkap

Binnen de wereld van nieuwbouwkeukens zijn recirculatie afzuigkappen geen baanbrekend fenomeen, keukens in nieuwbouwhuizen worden standaard afgeleverd met dit type afzuigkap. Desondanks hebben veel oudere keukens nog een reguliere afzuigkap. Waar een recirculatie afzuigkap de afgezogen lucht filtert en de ruimte terug inblaast, blaast een traditionele afzuigkap de verwarmde lucht regelrecht naar buiten.

Dit verschil zorgt ervoor dat de recirculatie afzuigkap in zekere mate het energieverbruik in de keuken verlaagt. De, door het koken, verwarmde lucht wordt terug de woonruimte ingeblazen in plaats van naar buiten waardoor je uiteindelijk minder hoeft te stoken bij kouder weer.

EXTRA TIP! Vul je pannen niet tot de rand met water. Door minder water te gebruiken, is je product eerder aan de kook, gaan er minder vitaminen en mineralen verloren én heb je minder snel last van een te hoge luchtvochtigheidsgraad. Kies je wat meer voor eenpansgerechten, dan bespaar je nog meer op je energieverbruik!

Een koelkast met een nul graden zone

Een koelkast met een nul graden zone heeft een speciaal gedeelte waar de temperatuur net iets lager ligt dan in de rest van de koelkast. Hierdoor leent dit gedeelte zich ideaal om producten die een lagere temperatuur nodig hebben (zoals groenten en fruit) aanzienlijk langer vers te houden. Hierdoor kan de rest van de koelkast op een hogere temperatuur worden gezet, dit scheelt meteen de nodige energiekosten!

Warm sneller op in een compacte oven

Zonder in te hoeven leveren op kwaliteit en smaak kun je eten sneller opwarmen in een 3-1 compacte oven. Het overgrote deel van 3-1 ovens heeft een combinatiestand waarbij de gewenste temperatuur sneller wordt behaald ten opzichte van een traditionele oven. Doordat de gewenste temperatuur sneller wordt behaald, hoeft een compacte oven minder lang aan te staan. Dit scheelt uiteindelijk in het energieverbruik!

Energieverbruik in de keuken verlagen | Satink Keukens

Een kokendwaterkraan kan zuiniger zijn

Heb jij nog traditionele boiler en is de afstand naar het tappunt in de keuken langer dan 10 meter? Dan kan een kokendwaterkraan (bijvoorbeeld van Quooker) op jaarbasis veel financieel voordeel opleveren omdat je bespaart op de energiekosten. Daarnaast reduceer je het aantal liters drinkwater. Ook in andere situaties kan een kokendwaterkraan zuiniger zijn. Vraag hieromtrent altijd om advies van een keukenspecialist. Onlangs schreven we ook een blog over het besparen met een Quooker.

Laat je adviseren door de specialisten van Satink Keukens

Wil je meer tips om het energieverbruik in je keuken te verlagen? Kom dan gerust langs in onze showroom in Zwolle. Onze keukenspecialisten adviseren je graag hoe je de energiekosten nog verder naar beneden kan krijgen. Maak een vrijblijvende showroomafspraak via onze website!

Volg ons op social media

Meer keuken inspiratie opdoen? Op onze social media kanalen delen wij regelmatig tips, trends en noviteiten!

Meer keuken inspiratie
Vraag het Satink Keukens inspiratiemagazine aan
Inspireren ribbon | Satink Keukens Satink Keukens inspiratiemagazine Vraag ons inspiratiemagazine aan

85 pagina’s vol keuken inspiratie, trends en tips van onze eigen professionals. Ons inspiratiemagazine is hét ideale startpunt voor uw nieuwe droomkeuken!

Magazine aanvragen
Wat vinden onze klanten? De ervaringen van...
9 apr - 2023 C uit Zwolle Kwaliteit, service en vakkenis!

Experts in keukens, kwaliteit van producten is hoog en service is top!

Satink Keukens | Border 9
8 apr - 2023 Marco uit Zutphen De verkoopervaring was heel positief

De verkoper Jay gaf veel informatie en luisterde goed naar onze wensen. Door zijn tips hebben wij een mooie keuken kunnen uitkiezen.

Satink Keukens | Border 10
13 maa - 2023 Kelly uit Dordrecht Erg tevreden met het eind resultaat…

Enorm tevreden met de service het professionele advies. Prachtige showroom mooie ruime keus.

Satink Keukens | Border 10
13 maa - 2023 Jacob Last uit GENEMUIDEN Goed

Goed

Satink Keukens | Border 10
27 feb - 2023 Jurjen uit Veendam Fantastisch

Wat een prachtige winkel met vakmensen die precies weten waar ze over praten. Zoveel mooie ideeën waar je zelf niet direct bij stilstaat. En…

Satink Keukens | Border 10
14 feb - 2023 Marieke uit Siegerswoude Professioneel, meedenkend en vriendelijk!

Zeer fijne en professionele medewerkers, welke meedenken en adviseren om tot de perfecte keuken te komen. Ook de mooie showroom helpt hierbij aan mee.…

Satink Keukens | Border 10
13 feb - 2023 Evelien uit Zwolle Heel goed professioneel bedrijf met meedenkende…

Wij zijn geholpen door Dennis. Hele fijne snelle communicatie en professioneel advies

Satink Keukens | Border 10
24 jan - 2023 Wilbert uit Dedemsvaart Top bedrijf

Verkoper die echt goed adviseert en weet waar hij over praat. Gewoon top

Satink Keukens | Border 10
16 jan - 2023 J. uit Zwolle Mooi opgezette zaak en vriendelijk/vakkundig personeel

Ruim opgezette showroom met een scala aan keus en mogelijkheden ... voor elk budget wel een keuken te realiseren!

Satink Keukens | Border 9
7 jan - 2023 Alfred riezebos uit Wilsum Goed en spontaan

Onze eerste blik was een dure zaak, maar dat viel achteraf wel mee . Onze verkoopster Rianka hielp ons overal mee en dacht ook…

Satink Keukens | Border 9
Satink Keukens wordt gemiddeld beoordeeld met een 8.6 uit 10 op basis van 58 beoordelingen in de laatste 12 maanden.