Satink Keukens | Bokeh menu background
Menu image
Default banner afbeelding | Satink Keukens

Energieverbruik in je keuken verlagen? Wij geven je praktische tips!

12-10-2022

Op dit moment ontkom je er haast niet aan; dagelijks staan nieuwsuitzendingen en krantenartikelen vol met nieuws over de huidige hoge energieprijzen. Met de winter in het vooruitzicht gaat men massaal op zoek naar manieren om te verduurzamen en gaandeweg de pijn van de hoge energieprijzen te verzachten. Met duurzame oplossingen en de juiste samenstelling van keukenapparatuur in je (nieuwe) keuken kun je energie en dus geld besparen. Wij hebben onze praktische adviezen voor je op een rijtje gezet! Benieuwd hoe jij de kosten kan drukken? Lees snel verder!

Een grotere vaatwasser voor minder verbruik

Het klinkt tegenstrijdig maar een grotere vaatwasser kan wel degelijk zorgen voor minder verbruik. Het voornaamste voordeel van een grotere vaatwasser is de toename in binnenruimte die efficiënter ingericht kan worden. Daarnaast gebruikt een grotere vaatwasser niet meer energie dan een kleinere variant. Op de lange termijn zal je dus zien dat een grotere vaatwasser minder vaak hoeft te draaien waardoor het energieverbruik omlaag gaat.

Energieverbruik in de keuken verlagen | Satink Keukens

Bespaar energie met een recirculatie afzuigkap

Binnen de wereld van nieuwbouwkeukens zijn recirculatie afzuigkappen geen baanbrekend fenomeen, keukens in nieuwbouwhuizen worden standaard afgeleverd met dit type afzuigkap. Desondanks hebben veel oudere keukens nog een reguliere afzuigkap. Waar een recirculatie afzuigkap de afgezogen lucht filtert en de ruimte terug inblaast, blaast een traditionele afzuigkap de verwarmde lucht regelrecht naar buiten.

Dit verschil zorgt ervoor dat de recirculatie afzuigkap in zekere mate het energieverbruik in de keuken verlaagt. De, door het koken, verwarmde lucht wordt terug de woonruimte ingeblazen in plaats van naar buiten waardoor je uiteindelijk minder hoeft te stoken bij kouder weer.

EXTRA TIP! Vul je pannen niet tot de rand met water. Door minder water te gebruiken, is je product eerder aan de kook, gaan er minder vitaminen en mineralen verloren én heb je minder snel last van een te hoge luchtvochtigheidsgraad. Kies je wat meer voor eenpansgerechten, dan bespaar je nog meer op je energieverbruik!

Een koelkast met een nul graden zone

Een koelkast met een nul graden zone heeft een speciaal gedeelte waar de temperatuur net iets lager ligt dan in de rest van de koelkast. Hierdoor leent dit gedeelte zich ideaal om producten die een lagere temperatuur nodig hebben (zoals groenten en fruit) aanzienlijk langer vers te houden. Hierdoor kan de rest van de koelkast op een hogere temperatuur worden gezet, dit scheelt meteen de nodige energiekosten!

Warm sneller op in een compacte oven

Zonder in te hoeven leveren op kwaliteit en smaak kun je eten sneller opwarmen in een 3-1 compacte oven. Het overgrote deel van 3-1 ovens heeft een combinatiestand waarbij de gewenste temperatuur sneller wordt behaald ten opzichte van een traditionele oven. Doordat de gewenste temperatuur sneller wordt behaald, hoeft een compacte oven minder lang aan te staan. Dit scheelt uiteindelijk in het energieverbruik!

Energieverbruik in de keuken verlagen | Satink Keukens

Een kokendwaterkraan kan zuiniger zijn

Heb jij nog traditionele boiler en is de afstand naar het tappunt in de keuken langer dan 10 meter? Dan kan een kokendwaterkraan (bijvoorbeeld van Quooker) op jaarbasis veel financieel voordeel opleveren omdat je bespaart op de energiekosten. Daarnaast reduceer je het aantal liters drinkwater. Ook in andere situaties kan een kokendwaterkraan zuiniger zijn. Vraag hieromtrent altijd om advies van een keukenspecialist. Onlangs schreven we ook een blog over het besparen met een Quooker.

Laat je adviseren door de specialisten van Satink Keukens

Wil je meer tips om het energieverbruik in je keuken te verlagen? Kom dan gerust langs in onze showroom in Zwolle. Onze keukenspecialisten adviseren je graag hoe je de energiekosten nog verder naar beneden kan krijgen. Maak een vrijblijvende showroomafspraak via onze website!

Volg ons op social media

Meer keuken inspiratie opdoen? Op onze social media kanalen delen wij regelmatig tips, trends en noviteiten!

Meer keuken inspiratie
Vraag het Satink Keukens inspiratiemagazine aan
Inspireren ribbon | Satink Keukens Satink Keukens inspiratiemagazine Vraag ons inspiratiemagazine aan

85 pagina’s vol keuken inspiratie, trends en tips van onze eigen professionals. Ons inspiratiemagazine is hét ideale startpunt voor uw nieuwe droomkeuken!

Magazine aanvragen
Wat vinden onze klanten? De ervaringen van...
6 dec - 2023 Bjorn uit Raalte Oprecht, eerlijk en meedenkend

Wij hebben onlangs een mooie keuken bij Satink Zwolle gekocht. Onze adviseur Jay dacht goed met ons mee, gaf eerlijke voor -en nadelen van…

Satink Keukens | Border 10
18 dec - 2023 Fam. Van Dalen uit Ruinerwold Uitstekend geholpen door Riankaa

Vandaag na 30 jaar onze 2e keuken gekocht bij Satink te Zwolle. We zijn heel prettig geholpen door Rianka. Ze nam iedere keer de…

Satink Keukens | Border 10
19 jun - 2023 Albert en Gerrie van der Klogt uit Zwolle Heel goed zaken doen.

Heel fijn zaken doen. Duidelijk en onderbouwd advies. Goede communicatie! Vriendeliik en adviserend Hartelijke Groet, Gerrie van der Klogt

Satink Keukens | Border 10
7 feb - 2024 Hans uit Brummen Het was een verrassend ontspannen ontmoeting.

Genoeg redenen om jullie bij anderen aan te bevelen.

Satink Keukens | Border 10
28 okt - 2023 Gea uit Blaricum in 3 uur heel prettig bij…

Vanaf de hartelijke ontvangst tot het vertrek een fijne ervaring. Dennis dacht met ons mee en heeft op een rustige , ter zake deskundige…

Satink Keukens | Border 9
8 feb - 2024 Veerle uit Zwolle Goed geholpen en ze namen de…

Wij zijn goed geholpen met het uitkiezen van de keuken. Er werd mee gedacht en ze gaf ons het gevoel alle tijd te hebben.

Satink Keukens | Border 8
31 jul - 2023 Eric uit Zwolle Zeer goed geholpen.

Prachtige winkel. Goede advisering. Keuken gekocht.

Satink Keukens | Border 9
6 nov - 2023 Alie uit Zwolle Zonder afspraak perfect geholpen

Ben nu 2x zonder afspraak binnengelopen om te kijken of er wat tussenstond wat ik mooi vond. Ik kwam en zag en wist mijn…

Satink Keukens | Border 10
11 jun - 2023 Huub uit Almere Uitstekend

In het universum van heel veel keukens en mogelijkheden wordt je keurig, aan de hand van je eigen wensen, door de mogelijkheden geloodst.

Satink Keukens | Border 8
30 jul - 2023 Astrid uit Zwolle Heel goed en vriendelijk geholpen.

Vanaf het begin van het proces van het maken van de vele keuzes goed geholpen door mevr. Eenkhoorn. Steeds vol geduld als er toch…

Satink Keukens | Border 10
Satink Keukens wordt gemiddeld beoordeeld met een 9.5 uit 10 op basis van 83 beoordelingen in de laatste 12 maanden.