Satink Keukens | Bokeh menu background
Menu image
Tips voor het perfecte kookeiland | Satink Keukens

Tips voor het perfecte kookeiland

15-09-2023

Eilandkeukens zijn trendy! Het is de perfecte keukenopstelling wanneer je net wat meer ruimte beschikbaar hebt. De mogelijkheden zijn eindeloos, aangezien elke keukenstijl en keukenkleur in het ontwerp kan worden verwerkt. Al kan dit ook de valkuil zijn, waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet. Wij helpen jou graag om te zorgen dat je de juiste keuzes maakt op weg naar het kookeiland van jouw dromen!

Doel van een kookeiland

Vooraf raden we aan om na te denken over het doel van jouw kookeiland. Over het algemeen is het doel van een kookeiland samen te vatten in drie functies:

  • Een plek om te koken
  • Een plek om samen te komen
  • Een plek om kookgerei en keukenapparatuur op te slaan

Ga bij jezelf na waar jij het meest waarde aan hecht. Of je nu een eilandkeuken wilt waar het creëren van de heerlijkste gerechten voorop staat, of juist een plek wilt om samen te komen met het gezin, familie en vrienden, een eilandkeuken biedt de ruimte om meerdere functionaliteiten samen te voegen.

Tips voor het perfecte kookeiland | Keuken met bar | Satink Keukens

Kies de juiste afmetingen

De grootte van een kookeiland heeft invloed op de functionaliteit en esthetiek van de hele keuken. Waar een te groot eiland resulteert in te weinig beweegruimte, voldoet een te klein eiland misschien niet aan alle wensen en behoeften. Het is dus belangrijk dat daarin de juiste afweging wordt gemaakt.

Over het algemeen wordt een breedte van 80 tot 100 centimeter en een lengte van 120 tot 240 centimeter gehanteerd. Dit formaat biedt genoeg werkruimte zonder dat het kookeiland te kolossaal wordt. Daarnaast is het ook erg belangrijk om minimaal 90 centimeter loopruimte rondom het kookeiland te hanteren.

Tips voor het perfecte kookeiland | Loopruimte | Satink Keukens

Esthetisch kookeiland

Niets is mooier dan een kookeiland dat qua esthetiek één geheel is met de rest van het interieur. Het creëert rust en biedt de mogelijkheid om details beter tot hun recht te laten komen. Zo is een kookeiland bij uitstek geschikt om esthetische verlichting terug te laten komen, een ideale blikvanger dat niet alleen functioneel is, maar ook het design van de keuken naar een hoger niveau tilt.

Tips voor het perfecte kookeiland | Designlamp in een designkeuken | Satink Keukens

Functionele apparatuur

Tenslotte is het goed om vooraf te bedenken welke apparatuur je nodig hebt in de keuken. Bij een groot gezin is het hebben van een XXL-vaatwasser of koelkast geen overbodige luxe. Ben je een liefhebber van wijn? Dan is wellicht een wijnklimaatkast een goede optie om in het kookeiland te verwerken.

Daarnaast is het inbouwen van apparatuur de overweging waard. Inbouwapparatuur bespaart niet alleen ruimte, maar ziet er esthetisch ook goed uit. Voor kleinere keukenapparaten, zoals blenders en koffiezetapparaten, is het belangrijk om voldoende stopcontacten in het kookeiland te verwerken. Dit komt ook van pas wanneer je een keer besluit om een thuiswerkdag te hebben, een kookeiland is namelijk ook een perfecte werkplek!

Tips voor het perfecte kookeiland | Extra stopcontacten | Satink Keukens

Laat je inspireren bij Satink Keukens

Bij Satink Keukens staan onze keukenspecialisten klaar om je te adviseren op het gebied van het kookeiland van jouw dromen. Laat je inspireren door de vele voorbeelden van kookeilanden in onze showroom, zo zie je de uitgebreide keuzemogelijkheden met eigen ogen. Maak snel een online showroomafspraak via de onderstaande button of kom langs!

Afspraak maken
Volg ons op social media

Meer keuken inspiratie opdoen? Op onze social media kanalen delen wij regelmatig tips, trends en noviteiten!

Meer keuken inspiratie
Vraag het Satink Keukens inspiratiemagazine aan
Inspireren ribbon | Satink Keukens Satink Keukens inspiratiemagazine Vraag ons inspiratiemagazine aan

85 pagina’s vol keuken inspiratie, trends en tips van onze eigen professionals. Ons inspiratiemagazine is hét ideale startpunt voor uw nieuwe droomkeuken!

Magazine aanvragen
Wat vinden onze klanten? De ervaringen van...
25 mei - 2024 a wakker uit Urk Meneer bleef rustig toen ik zei…

prima! feedback voor meneer is: opletten om geen verbasteringen te gebruiken.

Satink Keukens | Border 8
19 feb - 2024 Emil uit Doetinchem Perfect geadviseerd

Zeer klantvriendelijk en adviserend. Oplossingsgericht. Uiteraard moet Siematic keuken nog geleverd worden, zodat ik nog enige reserve inbouw. Wel vertrouwen in dat dit goedkomt.…

Satink Keukens | Border 8
27 nov - 2023 Martijn uit Nieuwleusen Erg goed geholpen.

Rianka was meedenkend en kwam met meerdere suggesties.

Satink Keukens | Border 10
6 dec - 2023 Bjorn uit Raalte Oprecht, eerlijk en meedenkend

Wij hebben onlangs een mooie keuken bij Satink Zwolle gekocht. Onze adviseur Jay dacht goed met ons mee, gaf eerlijke voor -en nadelen van…

Satink Keukens | Border 10
11 jan - 2024 E uit Zwolle Zeer prettig

Wij hebben afgelopen maand een keuken gekocht bij Tina. Erg fijn. Goed geholpen. Nam de tijd en stuurde ons waar het nodig was. Bedankt!

Satink Keukens | Border 8
13 dec - 2023 Derk uit Muntendam Geweldige ervaring

Prettige ontvangst en deskundige ondersteuning door Jan van der Kolk bij het kiezen van diverse elementen en apparatuur van onze keuken.

Satink Keukens | Border 10
30 maa - 2024 Jasper uit Biddinghuizen Prettig en professioneel

Duidelijke uitleg door de adviseur met prettige communicatie

Satink Keukens | Border 10
18 dec - 2023 Stephan uit Hardenberg Goede persoonlijke service

Wij hebben goede persoonlijke service gekregen bij het uitzoeken van onze nieuwe keuken. Ze namen de tijd voor je en luisterde goed naar onze…

Satink Keukens | Border 10
15 maa - 2024 Ronald uit Schalkhaar Mooie locatie & toonzaal, ruime keuze…

Mooie locatie & toonzaal, ruime keuze in A-kwaliteit keukens, uitstekende expertise van de verkoper.

Satink Keukens | Border 10
8 feb - 2024 William uit Urk Een succes

Wij dachten van buiten veel te dure zaak voor ons. naar alles uitgezocht bleek dus echt voor ieder wat wils in iedere prijsklassen hele…

Satink Keukens | Border 8
Satink Keukens wordt gemiddeld beoordeeld met een 9.5 uit 10 op basis van 84 beoordelingen in de laatste 12 maanden.