Satink Keukens | Bokeh menu background
Menu image
Tips voor het perfecte kookeiland | Satink Keukens

Tips voor het perfecte kookeiland

15-09-2023

Eilandkeukens zijn trendy! Het is de perfecte keukenopstelling wanneer je net wat meer ruimte beschikbaar hebt. De mogelijkheden zijn eindeloos, aangezien elke keukenstijl en keukenkleur in het ontwerp kan worden verwerkt. Al kan dit ook de valkuil zijn, waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet. Wij helpen jou graag om te zorgen dat je de juiste keuzes maakt op weg naar het kookeiland van jouw dromen!

Doel van een kookeiland

Vooraf raden we aan om na te denken over het doel van jouw kookeiland. Over het algemeen is het doel van een kookeiland samen te vatten in drie functies:

  • Een plek om te koken
  • Een plek om samen te komen
  • Een plek om kookgerei en keukenapparatuur op te slaan

Ga bij jezelf na waar jij het meest waarde aan hecht. Of je nu een eilandkeuken wilt waar het creëren van de heerlijkste gerechten voorop staat, of juist een plek wilt om samen te komen met het gezin, familie en vrienden, een eilandkeuken biedt de ruimte om meerdere functionaliteiten samen te voegen.

Tips voor het perfecte kookeiland | Keuken met bar | Satink Keukens

Kies de juiste afmetingen

De grootte van een kookeiland heeft invloed op de functionaliteit en esthetiek van de hele keuken. Waar een te groot eiland resulteert in te weinig beweegruimte, voldoet een te klein eiland misschien niet aan alle wensen en behoeften. Het is dus belangrijk dat daarin de juiste afweging wordt gemaakt.

Over het algemeen wordt een breedte van 80 tot 100 centimeter en een lengte van 120 tot 240 centimeter gehanteerd. Dit formaat biedt genoeg werkruimte zonder dat het kookeiland te kolossaal wordt. Daarnaast is het ook erg belangrijk om minimaal 90 centimeter loopruimte rondom het kookeiland te hanteren.

Tips voor het perfecte kookeiland | Loopruimte | Satink Keukens

Esthetisch kookeiland

Niets is mooier dan een kookeiland dat qua esthetiek één geheel is met de rest van het interieur. Het creëert rust en biedt de mogelijkheid om details beter tot hun recht te laten komen. Zo is een kookeiland bij uitstek geschikt om esthetische verlichting terug te laten komen, een ideale blikvanger dat niet alleen functioneel is, maar ook het design van de keuken naar een hoger niveau tilt.

Tips voor het perfecte kookeiland | Designlamp in een designkeuken | Satink Keukens

Functionele apparatuur

Tenslotte is het goed om vooraf te bedenken welke apparatuur je nodig hebt in de keuken. Bij een groot gezin is het hebben van een XXL-vaatwasser of koelkast geen overbodige luxe. Ben je een liefhebber van wijn? Dan is wellicht een wijnklimaatkast een goede optie om in het kookeiland te verwerken.

Daarnaast is het inbouwen van apparatuur de overweging waard. Inbouwapparatuur bespaart niet alleen ruimte, maar ziet er esthetisch ook goed uit. Voor kleinere keukenapparaten, zoals blenders en koffiezetapparaten, is het belangrijk om voldoende stopcontacten in het kookeiland te verwerken. Dit komt ook van pas wanneer je een keer besluit om een thuiswerkdag te hebben, een kookeiland is namelijk ook een perfecte werkplek!

Tips voor het perfecte kookeiland | Extra stopcontacten | Satink Keukens

Laat je inspireren bij Satink Keukens

Bij Satink Keukens staan onze keukenspecialisten klaar om je te adviseren op het gebied van het kookeiland van jouw dromen. Laat je inspireren door de vele voorbeelden van kookeilanden in onze showroom, zo zie je de uitgebreide keuzemogelijkheden met eigen ogen. Maak snel een online showroomafspraak via de onderstaande button of kom langs!

Afspraak maken
Volg ons op social media

Meer keuken inspiratie opdoen? Op onze social media kanalen delen wij regelmatig tips, trends en noviteiten!

Meer keuken inspiratie
Vraag het Satink Keukens inspiratiemagazine aan
Inspireren ribbon | Satink Keukens Satink Keukens inspiratiemagazine Vraag ons inspiratiemagazine aan

85 pagina’s vol keuken inspiratie, trends en tips van onze eigen professionals. Ons inspiratiemagazine is hét ideale startpunt voor uw nieuwe droomkeuken!

Magazine aanvragen
Wat vinden onze klanten? De ervaringen van...
7 feb - 2024 Hans uit Brummen Het was een verrassend ontspannen ontmoeting.

Genoeg redenen om jullie bij anderen aan te bevelen.

Satink Keukens | Border 10
30 jul - 2023 Astrid uit Zwolle Heel goed en vriendelijk geholpen.

Vanaf het begin van het proces van het maken van de vele keuzes goed geholpen door mevr. Eenkhoorn. Steeds vol geduld als er toch…

Satink Keukens | Border 10
9 maa - 2024 Hendrik uit Urk We zijn heel erg tevreden met…

We zijn erg blij met de keuken die we uitgekozen hebben bij satink. De showroom en personeel is fantastisch. We konden rustig door de…

Satink Keukens | Border 10
14 apr - 2024 Edwi uit Zwolle Heel fijn gesprek en advies gehad…

De medewerker van Satink Keukens heeft eerst met mij besproken wat ik precies zoek. Hierbij vooral geluisterd en op basis van mijn input het…

Satink Keukens | Border 10
31 jul - 2023 Jan uit Urk Geweldig

Super professionele begeleiding en enorme keuzemogelijkheid

Satink Keukens | Border 10
13 sep - 2023 jan nijenkamp uit Nijverdal geweldig geholpen

We zijn tot op heden prima tevreden met de behandeling bij Satink keukens. let wel de keuken is nog niet geplaatst, We waren blij…

Satink Keukens | Border 9
13 jul - 2023 Gerben uit Genemuiden wij zijn goed geholpen en zijn…

we zijn perfect geholpen door verkoper Dennis. er is veel aandacht en tijd aan ons besteed. er werd meegedacht en snel gereageerd.

Satink Keukens | Border 10
2 jul - 2023 Fam. Croonen uit Zwolle Prachtige keuken, maar tjee....het duurt wel…

Wij zijn uiteindelijk ontzettend blij met onze nieuwe keuken, want echt, ze verkopen prachtige keukens. Maar de weg ernaar toe was lang en hobbelig.…

Satink Keukens | Border 8
27 nov - 2023 Martijn uit Nieuwleusen Erg goed geholpen.

Rianka was meedenkend en kwam met meerdere suggesties.

Satink Keukens | Border 10
28 jul - 2023 wim klopstra uit Muntendam Mooie showroom , en een deskundig…

Mooie showroom, en een deskundig advies.

Satink Keukens | Border 10
Satink Keukens wordt gemiddeld beoordeeld met een 9.5 uit 10 op basis van 81 beoordelingen in de laatste 12 maanden.