Satink Keukens | Bokeh menu background
Menu image
Default banner afbeelding | Satink Keukens

Tips om water te besparen in de keuken

10-02-2023

De wereld verandert. De lentes en zomers worden steeds warmer en droger, steeds eerder in het jaar hebben we in Nederland te maken met een watertekort. Op dit moment hebben we er nog weinig tot geen last van, al zal het watertekort in de nabije toekomst een steeds groter probleem worden. Om het probleem te beperken, zal iedereen een bijdrage moeten leveren.

De keuken is één van de plekken waar je op de makkelijkste manieren water kunt besparen, met kleine aanpassingen kan je zomaar tientallen liters per jaar besparen! In deze blog deelt Satink Keukens graag tips om water te besparen in de keuken.

Tips om water te besparen in de keuken | Water tappen voor limonade | Satink Keukens

Gebruik niet onnodig veel water

De eerste tip is wellicht een open deur, maar daardoor ook de belangrijkste. Ga bewust om met het gebruik van water in de keuken. Laat bijvoorbeeld de pannen die je gebruikt voor het koken van pasta, rijst, groenten, et cetera niet te vol lopen. Geregeld gaat er te veel water in de pan, terwijl het met minder water ook kan worden gekookt.

Niet alleen met het koken, maar ook met het schoonmaken van het huis valt water te besparen. Een schoonmaakemmer hoeft niet tot de nok te worden gevuld om de gewenste ruimte schoon te maken. Al bespaar je een liter per kook- of schoonmaakbeurt, jaarlijks zal het vrij snel gaan om tientallen liters water!

Tips om water te besparen in de keuken | Moderne keuken met spoelbak | Satink Keukens

Hergebruik water

Natuurlijk kan het weleens voorkomen dat je te veel water aan de kook hebt gebracht voor het bereiden van bijvoorbeeld pasta of rijst. De meeste mensen gieten het kookwater af waardoor het direct in de gootsteen verdwijnt. Dit is vrij zonde, het water kan prima worden hergebruikt! Zo kan je het afgegoten water opvangen en later gebruiken voor bijvoorbeeld de bewatering van planten.

Nog een tip, liet je per ongeluk ijsklontjes uit de vriezer vallen? Geen probleem, leg ze in de plantenbak om daar te ontdooien. Zodoende hebben de planten in huis er nog plezier van!

Tips om water te besparen in de keuken | Planten als decoratie | Satink Keukens

Gebruik de vaatwasser voor schone vaat

Het gebruik van een vaatwasser is met afstand de duurzaamste manier om vaat schoon te maken. Een vaatwasser verbruikt een stuk minder water dan afwassen met de hand. Houd wel rekening met de leeftijd van jouw eigen vaatwasser. Oudere vaatwassers verbruiken namelijk tot wel 50 procent meer water dan nieuwere modellen. De nieuwste vaatwassers halen zelfs een verbruik van slechts negen liter per vaatwasbeurt! Het loont wel degelijk om te investeren in een nieuwe vaatwasser wanneer jouw huidige apparaat aan vervanging toe is.

Wanneer je niet de beschikking hebt tot een vaatwasser kan je alsnog water besparen. Zorg ervoor dat je tijdens het handmatig afwassen niet constant de kraan laat lopen, laat een teiltje vollopen en maak daar de vaat in schoon. Het meest hardnekkige vuil kan je onder een waterbesparende kraan schoonmaken. Omdat er lucht wordt toegevoegd aan de straal, verbruikt de kraan minder water zonder hierbij in te leveren op kracht.

Tips om water te besparen in de keuken | Samsung vaatwasser | Satink Keukens

Meer tips om water te besparen in de keuken?

Wil je meer tips om water te besparen in de keuken? Kom langs in onze high-end showroom, hier helpen onze keukenexperts je graag verder met nog meer tips op het gebied van (water)besparing. Een showroomafspraak is online gemakkelijk te maken via onze website! Bekijk daarnaast onze blog op het gebied van duurzaamheid voor nog meer tips.

Volg ons op social media

Meer keuken inspiratie opdoen? Op onze social media kanalen delen wij regelmatig tips, trends en noviteiten!

Meer keuken inspiratie
Vraag het Satink Keukens inspiratiemagazine aan
Inspireren ribbon | Satink Keukens Satink Keukens inspiratiemagazine Vraag ons inspiratiemagazine aan

85 pagina’s vol keuken inspiratie, trends en tips van onze eigen professionals. Ons inspiratiemagazine is hét ideale startpunt voor uw nieuwe droomkeuken!

Magazine aanvragen
Wat vinden onze klanten? De ervaringen van...
26 mei - 2024 Jeanine & Marco uit Zwolle Super goed geholpen!

De adviseur van Satink heeft ons met zijn ervaring enorm goed geholpen onze keuken samen te stellen. Er wordt enorm mee gedacht.

Satink Keukens | Border 10
13 jan - 2024 A. de Haan uit Twello Prima, deskundig advies door Dennis

Samen met Dennis en mijn vrouw een prachtig keukenplan ontwikkeld. Zijn er erg blij mee.

Satink Keukens | Border 9
9 maa - 2024 Klaas uit Raalte Zeer vriendelijk en deskundig advies

Prettige ontvanst en vriendelijke verkoper. Begreep mijn wensen en wewaren binnen een uur rond met een keuken.

Satink Keukens | Border 10
6 jun - 2024 Evelien uit Oosterwolde Fantastisch geholpen, goed meegedacht met de…

Voor de nieuwbouw van ons huis zochten we een keuken. Met de ervaring van een ruim 20-jaar oude Siematic keuken in ons vorige huis,…

Satink Keukens | Border 9
23 jun - 2023 Bart uit Zwolle Zeer veel tijd voor ons genomen…

Fred heeft heel veel tijd genomen om ons te helpen met het samenstellen van de keuken voor ons nieuwbouwhuis. Hij heeft goed meegedacht met…

Satink Keukens | Border 9
2 jul - 2023 Fam. Croonen uit Zwolle Prachtige keuken, maar tjee....het duurt wel…

Wij zijn uiteindelijk ontzettend blij met onze nieuwe keuken, want echt, ze verkopen prachtige keukens. Maar de weg ernaar toe was lang en hobbelig.…

Satink Keukens | Border 8
7 feb - 2024 Hans uit Brummen Het was een verrassend ontspannen ontmoeting.

Genoeg redenen om jullie bij anderen aan te bevelen.

Satink Keukens | Border 10
25 nov - 2023 Marianne uit Hattem Fantastische ervaring

Als je op zoek bent naar een keuken dan zeker bij Satink gaan kijken. Niet alleen prachtige keukens daar, ook fantastische personeel die meedenken…

Satink Keukens | Border 10
6 jun - 2024 Brieuc Klooster uit Zwolle Betrokken en gedegen hulp

Peter heeft ons vanaf het begin goed geadviseerd over alle mogelijkheden. Wij zijn zeer blij met onze aankoop.

Satink Keukens | Border 10
7 aug - 2023 Hans uit Ommen Heel fijn geholpen door vriendelijke medewerkers

Wij zijn zeer tevreden over de duidelijke uitleg die wij kregen. Er werd met ons meegedacht, zodat wij de juiste beslissingen konden nemen.

Satink Keukens | Border 10
Satink Keukens wordt gemiddeld beoordeeld met een 9.5 uit 10 op basis van 88 beoordelingen in de laatste 12 maanden.